Ανήκουστα πράγματα: Οι Αμερικανοί δεν ζητούν πλέον την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν πλέον ως προτεραιότητά τους στο θέμα της Συρίας την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

“Θα πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας” είπε η Νίκι Χέιλι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. “Αν δείτε την κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και η προτεραιότητα μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα εκδιώξουμε τον Άσαντ”, συνέχισε.

“Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πραγματικά πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, με ποιον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τον λαό της Συρίας”, πρόσθεσε.

“Δεν θα επικεντρωθούμε κατ’ ανάγκη στον Άσαντ με τον τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση”, κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η θέση του Άσαντ “θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό”.

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία που κατέφυγαν σε χώρες στην περιοχή

Ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία ξεπέρασε το όριο των πέντε εκατομμυρίων, καθώς η σύγκρουση εισήλθε αυτό τον μήνα στον έβδομο χρόνο της, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους για να φθάσει τα 5.018.167 άτομα έως τις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε η UNHCR.

«Ενώ ο αριθμός των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έφυγαν στα έξι χρόνια του πολέμου στη Συρία ξεπέρασε το όριο των πέντε εκατομμυρίων, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UNHCR.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNHCR, υπήρχαν 4,8 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στα τέλη του 2016, δηλ. περίπου 250.000 περισσότεροι σε σχέση με τα τέλη του 2015. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των σύρων προσφύγων αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες μήνες με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ΄ό,τι στο σύνολο του 2016.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια από αυτούς κατέφυγαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κατέφυγαν στον Λίβανο, 657.000 στην Ιορδανία, περισσότεροι από 233.000 στο Ιράκ, περισσότεροι από 120.000 στην Αίγυπτο και σχεδόν 30.000 στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν, ωστόσο, τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που διέφυγαν προς την Ευρώπη.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε απευθύνει πριν από έναν χρόνο έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία να υποδεχθούν τους πρόσφυγες. Είχε ζητήσει τότε από τις ανεπτυγμένες χώρες να υποδεχθούν μισό εκατομμύριο Σύρους.
Έως σήμερα, μόνο 250.000 θέσεις κατέστη δυνατό να βρεθούν, σύμφωνα με την UNHCR.

30/03/2017 21:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: