Ανάβει το παιχνίδι στη Μανμπίτζ; Η Άγκυρα απορρίπτει την αυτονομία των Κούρδων




O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, αναφερόμενος σe ανακοίνωση της PYD ότι ανακηρύχθηκε η αυτονομία της περιοχής του Μανμπίτζ, δήλωσε:

“Τα δήθεν καντόνια που ανακηρύχθηκαν, οι δήθεν διακηρύξεις για μάς δεν σημαίνουν τίποτε και δεν έχουν κανένα νόημα. Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Το συζητούμε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Μανμπίτζ”.

Tο Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία αποτελεί μήλον της έριδος, καθώς είναι η μόνη δυτικά του Ευφράτη περιοχή που κατέχουν οι κουρδικές δυνάμεις. Η Τουρκία έχει επανειλημμένως λάβει από τις ΗΠΑ την υπόσχεση ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές PYD και YPG θα την εγκαταλείψουν και θα αποσυρθουν ανατολικά του Ευφράτη, αλλά τίποτε τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακατάληψη του Ελ Μπάμπ από τους τζιχαντιστές με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», είχε δηλώσει πως επόμενος στόχος είναι το Μανμπίτζ. Έπειτα από αυτές τις δηλώσεις στην περιοχή εμφανίστηκαν αμερικάνικά τεθωρακισμένα, ενώ ακολούθησαν συγκεχυμένες δηλώσεις, όπως ότι οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν την διοίκηση της πόλης σε δυνάμεις του Άσαντ.

14/03/2017 16:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Ρομπόπουλος
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: