ΑΕΚ-Ολυμπιακός, τον καιρό εκείνο… Οι συγκρούσεις του Δικέφαλου με τους Ερυθρόλευκους




Το Κύπελλο του ποδοσφαίρου έχει τη δική του ιστορία μέσα στον χρόνο… Και είναι συναρπαστική, σαν τους αγώνες που πάντα γίνονταν σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά τη σεζόν 1931-32 με νικήτρια την ΑΕΚ, σε ένα αξέχαστο τελικό κόντρα στον Άρη και με σκορ 5-3.

Η σημερινή κλήρωση των ημιτελικών έφερε την πρώτη τροπαιούχο του θεσμού απέναντι στον -πολυνίκη του Κυπέλλου- Ολυμπιακό και οι δικές τους «μάχες» έχουν μείνει ιστορικές μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Μπορεί το Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής να ξεκίνησε τη σεζόν 1959-60, όμως το Κύπελλο διατήρησε ακέραιη την «ταυτότητά» του μέσα στον χρόνο. Και ο απόηχος από τις αναμετρήσεις πριν από το 1959, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Τον καιρό εκείνο λοιπόν (πριν το 1959), η ιστορία έγραψε…

Περίοδος 1938-39: Ο Μαρόπουλος, ο Ράγκος και η διακοπή
Η πρώτη φορά που συναντιούνται οι δύο ομάδες στη διοργάνωση (14/5/1939), ήταν όπως και τώρα… Στα ημιτελικά. Αν και το ματς έγινε στο Φάληρο, στο τότε Ποδηλατοδρόμιο (μετέπειτα γήπεδο Καραϊσκάκη), η ΑΕΚ του Κλεάνθη Μαρόπουλου ήταν ασυναγώνιστη και μόλις στο 1ο λεπτό ο αρχηγός, με ξερό βολέ από εκείνα που τον χαρακτήρισαν στη διαδρομή του, άνοιξε το σκορ. Ο Λίβας ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό στο 13΄, όμως πριν περάσει ένα πεντάλεπτο, στο 17΄, ο έτερος θρύλος της ΑΕΚ, ο Τζανετής, έκανε το 1-2. Το ματς αγρίεψε, τα σκληρά μαρκαρίσματα έγιναν σκληρότερα όσο περνούσε η ώρα και στο 41ο λεπτό ο διαιτητής Χατζόπουλος απέβαλε τον Ράγκο. Τότε ο παίκτης του Ολυμπιακού αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, παρέμεινε πεισματικά μέσα, γεγονός που ανάγκασε τον διαιτητή να διακόψει το ματς σε βάρος του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ νικούσε 1-2, στα «χαρτιά» πέρασε ως 0-2 και οι «κιτρινόμαυροι» πήγαν στον τελικό, όπου νίκησαν 2-1 τον ΠΑΟΚ και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Περίοδος 1947-48: Πάλι ο Μαρόπουλος
Οι δύο ομάδες τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες στο Κύπελλο μια δεκαετία αργότερα, πάλι στα ημιτελικά, αλλά αυτή τη φορά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος έκανε στο 33΄ το 1-0 κι αυτό το γκολ στάθηκε αρκετό για να δώσει τη νίκη και την πρόκριση στην ΑΕΚ, η οποία όμως στον τελικό ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

Περίοδος 1948-49: Στο ίδιο έργο θεατές
Την επόμενη χρονιά οι δυό τους ήταν ξανά αντίπαλοι στα ημιτελικά, πάλι στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, πάλι η ΑΕΚ νικήτρια, πάλι με γκολ του αρχηγού της. Ο Ξένος στο 21΄ της έδωσε το προβάδισμα, ένας πρώην δικός της διεθνής παίκτης, που μεταπολεμικά πήγε στον Ολυμπιακό, ο Αλέκος Χατζησταυρίδης ισοφάρισε στο 34΄ και ο Μαρόπουλος με έναν «κεραυνό» στο 76΄ έκανε το 2-1. Εκείνη τη χρονιά η ΑΕΚ πήρε και τη «ρεβάνς» από τον Παναθηναϊκό, καθώς τον νίκησε 2-1 στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο.

Περίοδος 1949-50: Του είχε πάρει τον «αέρα»
Για τρίτη διαδοχική χρονιά οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες στη διοργάνωση, μόνο που αυτή τη φορά είναι με το «καλημέρα», στον 1ο γύρο δηλαδή. Η ΑΕΚ έχει πάρει πλέον για τα καλά τον «αέρα» του Ολυμπιακού. Αποσπά ισοπαλία 0-0 μέσα στο Καραϊσκάκη και στη Νέα Φιλαδέλφεια με σκόρερ τους Γουλιό και Κουντούρη νικάει 2-0 και προκρίνεται. Στο τέλος θα κατακτήσει και το Κύπελλο, νικώντας 4-0 τον Άρη στον τελικό.

Περίοδος 1951-52: Η πρώτη «ερυθρόλευκη» πρόκριση
Ξανά στα ημιτελικά ΑΕΚ και Ολυμπιακός, καλούνται να λύσουν τις… διαφορές τους και θα είναι η πρώτη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» θα καταφέρουν να επικρατήσουν. Το ματς έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Ολυμπιακός με γκολ του Κανσού στο 51΄ και του Δαρίβα στο 70΄, νίκησε 2-0 και προκρίθηκε. Στο τέλος κατέκτησε και το τρόπαιο απέναντι στον Πανιώνιο (2-0).

Περίοδος 1952-53: Ο πρώτος τελικός
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σε τελικό. Έγινε στις 17 Μαΐου 1953 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και το τρόπαιο «βάφτηκε» κόκκινο, μετά από μια αλησμόνητη αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί την ασυναγώνιστη ομάδα της δεκαετίας του ΄50, θα προηγηθεί 3-0 με γκολ του Κοπανίδη στο 20΄, του Κανσού στο 37΄ και του Δαρίβα στο 79΄. Όμως οι Ενωσίτες δεν το έβαλαν κάτω… Στο τελευταίο δεκάλεπτο έκλεισαν τον Ολυμπιακό στα καρέ του και στον πολιόρκησαν άγρια. Γκολ ο Σεραφείδης στο 83΄, απευθείας φάουλ και γκολ ο Κανάκης στο 88΄, ο οποίος δύο λεπτά αργότερα είχε και κεφαλιά στο δοκάρι! Έτσι το 3-2 παρέμεινε και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο στον πρώτο μεταξύ τους τελικό.

Περίοδος 1955-56: Η ρεβάνς
Τρία χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες θα ξαναβρεθούν στον τελικό και αυτή τη φορά η ΑΕΚ θα πάρει τη ρεβάνς. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα προηγηθεί με τον Χανιώτη στο 21΄, ο Δαρίβας θα ισοφαρίσει στο 27΄ και ο Κανάκης στο 67΄ θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός της ιστορίας του που έχασε ο Ολυμπιακός.

Περίοδος 1956-57: Η εποχή της απόλυτης κυριαρχίας
Την επόμενη χρονιά θα βρεθούν στα προημιτελικά, όμως είναι πλέον η εποχή της κυριαρχίας του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα γκολ του Μπάμπη Κοτρίδη στο 42΄, ο Ολυμπιακός θα πάρει τη νίκη με 1-0 και στη συνέχεια θα φτάσει έως τον τελικό, όπου θα νικήσει τον Ηρακλή 2-0 και θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Περίοδος 1957-58: Στην εκπνοή
Πάλι στα προημιτελικά, αλλά αυτή τη φορά στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Υφαντή στο 17΄, η ΑΕΚ ισοφάρισε με πέναλτι του Νεστορίδη στο 40΄ και στο β΄ μέρος οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν ασφυκτικά, αλλά το γκολ δεν έμπαινε έως το 89΄. Τότε ο Πολυχρονίου έκανε το 2-1, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση, στη συνέχεια απέκλεισε και τον Παναθηναϊκό με 3-0 και στο τέλος πήρε και το δεύτερο διαδοχικό Κύπελλο, σε έναν εύκολο τελικό απέναντι στη Δόξα Δράμας με 5-1.

Περίοδος 1958-59: Τρίτο σερί
Ο Ολυμπιακός συνέχισε εκείνα τα χρόνια να είναι ασυναγώνιστος και να κατακτά το νταμπλ. Με την ΑΕΚ θα βρεθεί πάλι στα προημιτελικά και το πρώτο ματς θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πριν συμπληρωθεί το εικοσάλεπτο, η ΑΕΚ προγήθηκε 2-0 με τον Νεστορίδη στο 6΄ και τον Σταματιάδη στο 17΄. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν, στο 42΄ ο Ψύχος μείσωσε σε 2-1 και στο 60΄ ο Υφαντής ισοφάρισε σε 2-2. Στο δεύτερο ματς στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός ήταν ασταμάτητος, προηγήθηκε άνετα 3-0 με δύο γκολ του Υφαντή και ένα του Χριστοφίδη και η ΑΕΚ το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 3-1 με τον Κανάκη στο 87΄. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν πάλι στον τελικό και κατέκτησαν για τρίτη διαδοχική χρονιά το τρόπαιο, νικώντας δύσκολα 2-1 την Δόξα Δράμας του Λουκανίδη, του Γρηγοριάδη και του Αντώνη Γεωργιάδη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: