92 χρόνια θρύλος: Ο πολυνίκης σύλλογος του Πειραιά γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1925




Συμπληρώνονται 92 χρόνια από τη «γέννηση» του Ολυμπιακού. Σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου 1925 γεννήθηκε ο πολυνίκης ελληνικός σύλλογος στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ο πρώτος ιστορικά Έλληνας πιλότος και παρασημοφορημένος ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Νότης Καμπέρος, που πρότεινε το όνομα «Ολυμπιακός» επειδή παρέπεμπε στον Ολυμπισμό, ο Μιχάλης Μανούσκος, πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος ολοκλήρωσε το όνομα και το έκανε «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», για να προσδιορίσει τη λαϊκή βάση του συλλόγου (σε αντιδιαστολή με τον Εθνικό που ήταν μια κλειστή ελίτ των τότε αριστοκρατών και μεγαλοαστών της πόλης) και ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος από τα πέντε θρυλικά αδέλφια μιας αυτοδημιούργητης πειραιώτικης οικογένειας, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που πρότεινε ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο και έμελλε να γίνει ο πρώτος αρχηγός.

Μετά από 92 χρόνια ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έχει καταφέρει να τηρεί δύο από τα βασικά άρθρα του καταστατικού της ίδρυσής του. Πρώτον, το ενιαίο του συλλόγου, καθώς επαγγελματικά και ερασιτεχνικά τμήματα πορεύονται ως μια ομάδα και δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα διχόνοιας και εσωτερικού ανταγωνισμού της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, όταν ανάλογα κρούσματα κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και έχουν πλήξει σχεδόν όλους τους άλλους συλλόγους.

Και δεύτερον, η διαρκής προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο όλα τα τμήματα του συλλόγου. Να μην κυριαρχεί κάποιο σε βάρος των άλλων. Δεν είναι τυχαίο πως κάνουν πρωταθλητισμό όλα τα ομαδικά αθλήματα που διατηρεί ο σύλλογος, άνδρες και γυναίκες, κάποια μάλιστα κυριαρχούν πλέον και εκτός Ελλάδας, στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως το πόλο, το βόλεϊ και το μπάσκετ, ενώ και στα ατομικά αθλήματα, επίσης οι αθλητές γίνονται πρωταθλητές και πολλοί από αυτούς όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν στεφθεί Ολυμπιονίκες.

Στην ανακόνωσή της, η διοίκηση του Ερασιτέχνη αναφέρει: «Ο Ολυμπιακός μεγαλώνει. Δεν είναι μόνο τα χρόνια που το αποδεικνύουν. Είναι ο Θρύλος… του Θρύλου του, που ξεκινώντας από το λιμάνι του Πειραιά, ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου. Τα Ερυθρόλευκα χρώματα που ανοίγουν τον ορίζοντα. Ο δαφνoστεφανωμένος έφηβος που έγινε… 92, που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων και συνεχίζει με το ίδιο πάθος, για την ιδέα που σκαρώθηκε εκείνο το βράδυ, στην ταβέρνα του Μοίρα. Με τίτλους αμέτρητους, με χιλιάδες αθλητές να μάχονται υπό το σήμα του. Με τεράστιες επιτυχίες σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Η μεγάλη ιδέα, που κάθε ημέρα που περνά γίνεται μεγαλύτερη».

Με αφορμή τα γενέθλια του συλλόγου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωσε: «O ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συμπληρώνει 92 χρόνια θρυλικής ιστορίας και όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού κοιτάζει με υπερηφάνεια την ερυθρόλευκη να κυματίζει στον πιο ψηλό ιστό.Τα ιδανικά που στέριωσαν το Θρύλο, το πάθος, η αγνότητα που του έδωσαν τα χρώματα του, η θάλασσα που του έδωσε το χαρακτήρα του, οι θρύλοι των γηπέδων που φόρεσαν τα ιερά του χρώματα, έφτιαξαν την πιο αξεπέραστη αθλητική ιστορία και έκαναν τον Ολυμπιακό συνώνυμο της δύναμης και της νίκης. Με καθημερινό αγώνα και πίστη συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το μεγαλείο του Ολυμπιακού μας, για να κάνουμε υπερήφανη την Ελλάδα και τη μεγάλη ερυθρόλευκη οικογένεια. Ζήτω ο Ολυμπιακός».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: