Βρυξέλλες: Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η συμφωνία, αλλά χειρότερη




Έκκληση στην Ελλάδα να επιταχύνει τη συμφωνία με τους θεσμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απαίτηση για στόχο πρόσθετων μέτρων 2 μονάδων του ΑΕΠ, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο για το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι “σε αντίθεση με τον κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η συμφωνία, αλλά χειρότερη”

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών και αναμένεται να είναι σύντομο. “Η ατζέντα είναι σύντομη και δεν θα ληφθούν μνημειώδεις αποφάσεις”. Όπως ανακοίνωσε, η Ελλάδα είναι το τρίτο και τελευταίο θέμα στην ατζέντα.

Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων, οι Υπουργοί θα καταγράψουν το πού είμαστε, προς το παρόν υπάρχουν εντατικές εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας για την οριστικοποίηση μιας συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι αρχές και η τρόικα μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση το πότε η τρόικα θα πάει στην Αθήνα για να συγγράψει το (SLA) – staff level agreement.

Η αιρεσιμότητα, πρέπει να είναι κοινή με το ΔΝΤ και όταν ολοκληρωθεί να μπορεί να πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ του για πρόταση προγράμματος, όπως εξήγησε.

“Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι γενικά η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας”, διευκρίνισε.

“Τι θα συμβεί αν η συμφωνία Ελλάδας – Τρόικας επιτευχθεί ανάμεσα στο σήμερα και τη Δευτέρα, τότε το SLA θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα. Χρειάζεται να γίνει βεβιασμένα; Με την παρούσα κατάσταση στον κόσμο καλύτερα ναι, καλύτερα να βιαστούμε, ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής χρεών τώρα”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

“Σε αντίθεση με τον κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η συμφωνία αλλά χειρότερη”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος διέψευσε ότι η θέση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ είναι κενή.

Διευκρινιστικά ανέφερε πως αυτό που περιέγραψε παραπάνω ως συμφωνία πως “είναι το μέγιστο που μπορούμε να περιμένουμε ως τη Δευτέρα, δεν ξέρω όμως αν αυτό θα έχουμε”.

Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για την περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, ο αξιωματούχος είπε ότι “όταν θα υπάρχει SLA, εγώ και οι συνάδελφοί μου θα προετοιμάσουμε το Eurogroup για την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας, θα υπάρχει κομμάτι για το ποσό της επόμενης δόσης και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και ιδανικά η επιβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα πάει στο ΔΣ του με πρόταση για πρόγραμμα”.

Εξήγησε δε πως “αν μείνουμε μέσα στο πλαίσιο των προηγούμενων δηλώσεων και συμφωνιών τότε είναι θεωρητικά λογικό να περιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει και αργότερα συμφωνία, αρκεί να συμφωνούν και τα εθνικά κοινοβούλια. Αν η συμφωνία είναι εντός των σημερινών ορίων είναι λογικό να μπορεί να γίνει”.

Διευκρίνισε όμως ότι “αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε εκταμιεύσεις, τα κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν συνέλθει σε σώμα. Μετά θα πρέπει να εκτελεστούν οι prior actions μεγάλος αριθμός. Νόμιζα παλιά ότι ήταν εύκολο, αλλά είδαμε ότι τα παλιά prior actions εκτελέστηκαν αργά. Είμαι βέβαιος ότι η ολοκλήρωση του SLA είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Σε σχέση τις δημοσιονομικές θέσεις των θεσμών και συγκεκριμένα για τη θέση του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια περίοδο χρόνου που θα διευκρινιστεί πρέπει να επιτευχθεί, αλλά όπως είπε “οι θεσμοί ακόμα διαφωνούν με το αν αυτό είναι εφικτό με τα σημερινά μέτρα και το συζητούν με τις ελληνικές αρχές”.

“Αν υπάρχει υπεραπόδοση, τότε δεν θα χρειαστεί η είσπραξη των μέτρων, αλλά τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν με προαποφασισμένες δαπάνες. Θα είναι 3,5%, αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερο, όπως φοβούνται κάποιοι. Αυτό συζητάνε”, ξεκαθάρισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

“Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια συνάντηση την οποία απασχόλησαν τα παραπάνω ζητήματα. Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει ο Τόμσεν, αλλά όταν τα στοιχεία αλλάξουν είναι διατεθειμένοι να τα δούνε – τέλη Μάρτη αρχές Απριλίου στην ΕΕ”, είπε.

Τόνισε δε ότι “είναι σημαντικό για να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και τι μετρητά υπάρχουν και συμπλήρωσε ότι “είναι ερωτηματικό ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα, τη στιγμή που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα”.

“Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του κάποια στιγμή, αυτό θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης για το SLA, όταν τα στοιχεία θα μπαίνουν στο χαρτί και τους υπολογισμούς”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συζήτησης των εργασιακών, ο αξιωματούχος δήλωσε πως “η θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει υπαναχώρηση σε προ-συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις”.

Τέλος, απέρριψε τα σενάρια για έκτακτες συνεδριάσεις του eurogroup για την Ελλάδα σε άλλο χρονικό σημείο, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές τακτικές συνεδριάσεις ως το καλοκαίρι.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/02/2017 18:09

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: