Θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΔΝΤ ο Πρόεδρος Τραμπ; Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου…




Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικανού εκπροσώπου στο διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα επηρεάσει τη θέση μας για την Ελλάδα.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών. Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του ΔΝΤ και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια. Είπε σχετικά:

«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και το ασφαλιστικό που ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα μπορούν να νομοθετηθούν «τώρα», αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει.

Ο κ. Ραις ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη να διευκρινίσει το πώς οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν θα επιφέρουν λιτότητα. Απάντησε ότι «τα μέτρα μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει».

Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για να σχολιάσει το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times σύμφωνα με τον  οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εντός παιδιάς» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη» ο Ράις σημείωσε τα εξής:

«Υποστηρίζουμε την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους μας και οι περισσότεροι Διευθυντές μας την υποστηρίζουν».

Στην ίδια βάση συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια.

«Αυτή η στήριξη δεν είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις», είπε.

Τέλος όταν ρωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να περιγραφούν – ληφθούν ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά και παρέπεμψε στην διαπραγμάτευση.

Πληροφορίες από Mignatiou και CNN GREECE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: