Σκόπιμη πρόκληση κρίσης: Επιστολή-καταγγελία στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη




Η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επέλεξαν την οδό του αδιεξόδου στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την πρόκληση πολιτικής κρίσης καθώς θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση των θεμάτων της Ασφάλειας.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή που θα βρίσκεται στα χέρια του κ. Γκουτέρες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα καταγγέλλει τις τουρκικές μεθοδεύσεις που έχουν εξοστρακίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία θεωρεί πως η κρίση προκλήθηκε καθώς η τουρκική πλευρά δεν θέλει να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σημειώνει, όπως πληροφορούμαστε, ότι από τον περασμένο Ιανουάριο δεν υπήρξε καμία πρόοδος καθώς η τουρκική πλευρά έχει επιλέξει εν πολλοίς να παγώσει τις συζητήσεις. Ουσιαστικά μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης δεν έγινε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός, πέραν κάποιων περιθωριακών διαφοροποιήσεων, είναι η εκτίμηση της Λευκωσίας. Η επιστολή ενώ αρχικά είχε αποφασισθεί να είναι εκτεταμένη, φαίνεται να αποφασίστηκε όπως είναι περιεκτική, καταγράφοντας όλα τα γεγονότα που τεκμηριώνουν την ελληνοκυπριακή θέση.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης, με νέες δηλώσεις του κάλεσε την ε/κ πλευρά «να διορθώσει το λάθος της» αποσύροντας την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «λέω ιδού η Ρόδος. Ας διορθώσουν αυτό το λάθος και εγώ την επόμενη ημέρα θα είμαι στο τραπέζι. Να δούμε ποιος έδωσε ντιρεκτίβες ποιου». Το ενδιαφέρον στις νέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη είναι η προσέγγισή του σε σχέση με το ψευδοκράτος και τη θέση του την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας ή ενός αδιεξόδου. Κατά τον Ακιντζί, σε περίπτωση λύσης, το ψευδοκράτος θα μετατραπεί σε μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Εάν αυτό δεν γίνει, όπως εξήγησε, «θα ριζώσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές, δύο διαφορετικά κράτη και θα συνεχίσουν το δρόμο τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: