Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στο στέκι “Αντίπνοια”




Στην εξέταση μαρτύρων για την επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι “Αντίπνοια” στα Κάτω Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008, προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μέσα στην κατάμεστη από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οποία δεν προσήλθε κοινό από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε στο δικαστήριο ο Ruben Rontriguez μέλος στο στέκι, που τραυματίστηκε από μαχαιριά ενός από τους δράστες που είχαν εισβάλει στον χώρο.

Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών ο καθένας, οι κατηγορούμενοι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος για κατηγορίες που αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ στην παρούσα υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι “παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου”, ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη λέγοντας χαρακτηριστικά “κομάντο κατάσταση”. Είπε μάλιστα πως η επίθεση στο στέκι δεν ήταν μεμονωμένη “ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία,πρέπει να ενταχθεί στην συνθήκη εκείνου του καιρού”.

Όπως είπε ο κ. Rontriguez, το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο και φώναξε “χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή. Θα σας γα..ε” ενώ αμέσως, μέσα σε δευτερόλεπτα, μπήκαν κι άλλοι , περίπου 10 με 15 άτομα με κράνη ενώ τρεις από αυτούς έβγαλαν μαχαίρια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ένας στεκόταν στην πόρτα και έδειχνε να είχε την εποπτεία, ένας έσπασε την τζαμαρία, άλλος πετούσε έντυπο υλικό που υπήρχε στο στέκι ενώ δύο άτομα με μαχαίρια του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά: “..τότε ακούστηκε από εκείνον που στεκόταν στην πόρτα “τέλος χρόνου”. Σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος”. Επικαλούμενος όσα του είπε μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί κατά την επίθεση, ο μάρτυρας είπα ότι οι δράστες έφυγαν συντονισμένα με πολλές μηχανές που είχαν καλυμμένες πινακίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί πως δέχθηκαν επίθεση από την Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας απάντησε “μας επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας. Το στέκι είναι ένα σημείο αναφοράς στην γειτονιά”. Είπε επίσης πως αν και αρνήθηκε η Χρυσή Αυγή κάθε σχέση της με το περιστατικό “παρότι υπήρχε η ..υπογραφή της” εντούτοις ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης “ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής”. Όπως ανέφερε ο κ. Rontriguez “ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει..Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλο τους”. Κατέθεσε επίσης πως όταν ο ίδιος και μέλη του χώρου, είχαν πάει στα δικαστήρια για να καταθέσουν υπόμνημα για την υπόθεση τους, τους περίμενε εκεί “τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό”.

Από την Πολιτική Αγωγή τέθηκε υπόψη του μάρτυρα το γεγονός πως κατά τις συλλήψεις για την Αντίπνοια οι δράστες δήλωσαν μέλη της Χρυσής Αυγής όπως και ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία Φύσσα και κλήθηκε να εκτιμήσει “τι είχαν να ωφεληθούν” επικαλούμενοι αυτήν την ιδιότητα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα το όφελος θα ήταν “μία πολύ καλή αντιμετώπιση, μία καλή μεταχείριση,μία κάλυψη…ένα μαντάρισμα”.

Στο δικαστήριο κατέθεσε στην συνέχεια ο Γιώργος Μηλιαράκης που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της επίθεσης και νοσηλεύτηκε επί είκοσι μέρες. Ο μάρτυρας μέλος της “Αντίπνοιας” είπε σχετικά με τον τραυματισμό του: “Δέχθηκα μία σφοδρή επίθεση. Η πλειοψηφία, 2-3 άτομα, έπεσαν πάνω μου. Ήμουν ο πιο εγκλωβισμένος. Τους είδα με περιμετρική όραση. Είδα μια ομοιομορφία, σκούρα ρούχα. Παρ’όλα αυτά δεν μπορούσα να συγκρατήσω χρώματα. Είδα μαχαίρι, ένα σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκασαν μα σπρει πιπεριού..Αρχικά μπήκε κάποιος που φορούσε κράνος. Δέχθηκα επίθεση με μία καρέκλα. Πέφτω ανάσκελα πίσω με αίματα και δέχομαι παράλληλα άλλη επίθεση σφοδρή. Μπορεί να έτρωγα και παλουκιές, δεν κατάλαβα. Βρέθηκα σε μία φάση αυτοάμυνας, που δεν είχα την πολυτέλεια και διαύγεια να δω. Είδα άτομα που στεκόντουσαν ,που είχαν ένα ρόλο, να καταλαμβάνουν το χώρο”.

Σε ερώτηση τη προέδρου να εξηγήσει ποιο ρόλο είχε ο καθένας, ο κ. Μηλιαράκης είπε: “Ο ένας μαχαίρωεν, ο άλλος στεκόταν, ο άλλος έσπαγε και μετά ακούστηκε ένα “τέλος χρόνου” και σταμάτησε επιτόπου η επίθεση και έφυγαν. Θα ήμουν νεκρός στην θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν μια κοπέλα, που είχε διατελέσει νοσοκόμα και μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάστηκα επτά φιάλες αίμα ,με αιμοραγικό σοκ είκοσι μέρες στο νοσοκομείο. Με μαχαίρωσαν στο πόδι στον γλουτό”.

16/02/2017 16:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: