Πολιτική συμφωνία θα επιδιώξει η Αθήνα στο Eurogroup: Τρίτο θέμα, όμως, θα είναι η Ελλάδα




Η Ελλάδα πιθανώς να επιδιώξει «μέσω πολιτικής συμφωνίας», όπως συνεχώς διαρρέουν προς τα έξω οικονομικοί παράγοντες της κυβέρνησης, με τους εταίρους στο αυριανό Eurogroup, προκειμένου να εγκριθεί η ήδη ευρισκόμενη σε μακρά καθυστέρηση, δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ είχε ρητά δηλώσει στη Σύνοδο της Μάλτας ότι πολιτική συμφωνία ως όρος για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν υπάρχει, δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα φέρουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους θεσμούς προκειμένου αύριο να επιτευχθεί ακριβώς ένας «πολιτικός συμβιβασμός». Αυτός, λέγεται ότι θα κινηθεί βασικά σε τρεις άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το ΑΠΕ, επικαλούμενο κοινοτικούς παράγοντες, αναφέρει ότι μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, στην πρακτική αποτύπωση των λεπτομερειών της.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, είναι να πεισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού διευθετήθηκε μεταξύ τους τηλεφωνικά πριν λίγες μέρες. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt γράφει ότι οι δύο κυρίες συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει πάντα ως στόχο μια συμφωνία «χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας».

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι 3ο θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα, λέει ο Ρέγκλινγκ

Η Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμoύ στήριξης (EMS) από το ποσό που είχε υπολογiσθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Βild. Το ποσόν, μάλιστα, το οποίο δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτεί θα μπορούσε να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Exουμε πίσω μας ήδη το μισό του τριετούς προγράμματος και έχουμε καταβάλλει (στην Ελλάδα) μόλις 32 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν να έχουμε δώσει σαφώς λιγότερα από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσόν των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», είπε στην Bild ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EMS, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην έκδοση της Δευτέρας.

Ως λόγους ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει το «ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν μικρότερες από εκείνες που είχαν αρχικά υπολογισθεί και το ό,τι ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) εξελίσσσεται καλύτερα.Εάν μάλιστα το Διεθνές Νομισμαμτικό Ταμείο ανανεώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα μειωθεί περαιτέρω το ποσόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο θα εκταμιευτεί», πρόσθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ..

ΚΥΠΕ Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 19/02/2017 16:17
19/02/2017 16:26, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: