Ο Μάλοχ είπε το αυτονόητο: Με οικονομικούς όρους η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη




Την γνώμη των οικονομολόγων, ότι δηλαδή με όρους οικονομίας, θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εξέφρασε ο Τεντ Μάλοχ, ο άντρας που αναμένεται να επιλέξει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά και κανένας διορισμός.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μάλοχ τόνισε πως υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του. Υπογραμμίζει βέβαια ότι δεν έχει λάβει μέρος σε συζητήσεις για το θέμα με μέλη της κυβέρνησης, άρα εκφράζει την προσωπική του άποψη μέσω της γνώμης των οικονομολόγων.

«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Είναι η κλασική και αυτονόητη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων ότι η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δεν έχει τα εφόδια για να παραμένει μέλος της ζώνης του Ευρώ.

Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, έχει εκφραστεί επανειλημμένα με έντονο σκεπτικισμό για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η θέση του κ. Μάλοχ δεν αποτελεί αναγκαστικά και θέση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η αμερικανική θέση θα εκφραστεί από το νέο υπουργό Οικονομικών και τους συμβούλους του Προέδρου Τραμπ για οικονομικές υποθέσεις σύντομα. Μία πρώτη γεύση θα πάρουμε αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ όταν τοποθετηθεί ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το Ελληνικό Πρόγραμμα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: