Με διαβήματα σε Άγκυρα και ΝΑΤΟ απαντά η Αθήνα στις συνεχείς παραβιάσεις της στο Αιγαίο




Σε σειρά διαβημάτων διαμαρτυρίας προς την Τουρκία αλλά και προς συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ προέβη η Ελλάδα έπειτα από ακόμα ένα περιστατικό στο Αιγαίο, το οποίο η Αθήνα κρίνει ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση κυρίαρχου χώρου.

Τα διαβήματα, σύμφωνα με πληροφορίες,  έγιναν από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν ότι «η ενέργεια της Άγκυρας συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προκαλεί εκ νέου έντονο προβληματισμό για τις πιθανές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή».

Το πρωί σήμερα, τουρκικό περιπολικό σκάφος εντοπίστηκε να πλέει νωρίτερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά του Φαρμακονησίου και να πραγματοποιεί εκπαιδευτικές βολές, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό συνέβη περί τα τέσσερα ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων που κατά την Αθήνα προκαλεί ιδίως τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα, έθεσε, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου,  και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συμμάχους και εταίρους, στην 53η Διάσκεψη Ασφαλείας που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Εν τω μεταξύ, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για ενδελεχή συζήτηση επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως διαμορφώνονται τον τελευταίο καιρό,  ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών η Νέα Δημοκρατία. Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος εκφράζει “ιδιαίτερο προβληματισμό” μετά και από τα τελευταία επεισόδια στο Αιγαίο που πλέον, είπε, γίνονται συστηματικά. Γι` αυτό και ζητεί συζήτηση διακομματική, πρόσθεσε, για να τεθεί επί τάπητος “η πορεία και οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 17/02/2017 21:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: