Ιδιαίτερα συγκρατημένος για λύση του Κυπριακού δηλώνει τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




Δίκαιο και απολύτως αιτιολογημένο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το αίτημα των Μαρωνιτών για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημειώνοντας ότι η τύχη των μαρωνίτικων χωριών ήταν ένα από τα θέματα “στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ιδιαίτερα συγκρατημένος, “καθώς διακρίνω πως υπάρχει μια τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να τεθούν νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που αφορούν δυστυχώς τρίτους και όχι τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας”.

Ο Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι “προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού μας”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι “ένα είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο διάλογος και άλλο είναι τα θέματα αρχών που σε κανένα δεν επιτρέπεται να αποκλίνει”.

Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “ συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για επιβίωσή και αναγνωρίζουμε πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν, είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά σας”.

“Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στις υπό εξελίξει διαπραγματεύσεις αποτελεί για μένα προτεραιότητα η ικανοποίηση των δικαίων προσδοκιών σας”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι “η τύχη των δικών σας χωριών ήταν ένα από τα θέματα στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και κατάθεση χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές, καθώς θεωρώ δίκαιο και απολύτως αιτιολογημένο το αίτημα σας για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση”.

Τους διαβεβαίωσε παράλληλα πως “στο μέτρο πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε σταθερός συμπαραστάτης για τα όποια προβλήματα η κοινότητα των Μαρωνιτών αντιμετωπίζει”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, “πρόσφατα αποφασίστηκε και βρίσκεται υπό επεξεργασία ένας στρατηγικός σχεδιασμός βάσει του οποίου θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και οικονομική στήριξη στη διατήρηση των μαρωνιτικών Σωματείων, στις πολιτισμικές σας εκδηλώσεις, στις θρησκευτικές σας ενασχολήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ταυτότητα, την κουλτούρα και γενικότερα την όλη λειτουργία της Μαρωνίτικης κοινότητας”.

Ακόμη, πρόσθεσε, “συνεχής είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης προς τους εγκλωβισμένους για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, “επιτύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ – αν και η Τουρκία συμβάλει θετικά – πως θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων”.

Ωστόσο, είπε, “παραμένω ιδιαίτερα συγκρατημένος καθώς διακρίνω πως υπάρχει μια τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να τεθούν νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορούν δυστυχώς τρίτους και όχι τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας”.

Επεσήμανε ότι “προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού μας, μία συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτή τη μορφή λύσης δεν θα αποκλίνουμε και θέλω να το επαναλάβω και να το υπογραμμίσω: ένα είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο διάλογος και άλλο είναι τα θέματα αρχών που σε κανένα δεν επιτρέπεται να αποκλίνει”.

Σε μήνυμα που διάβασε κατά τον εορτασμό, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ εξέφρασε τη στήριξη των Μαρωνιτών προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι “η Κύπρος μας μπορεί να αποτελέσει ένα ζηλευτό παράδειγμα στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και των θρησκειών”.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών είπε ότι “η κοινότητα μας επιζητεί με αγωνία να διαφυλάξει την ταυτότητα της, την γη των πατέρων μας, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Επικαλούμαστε τη βοήθεια σας για την άμεση επιστροφή στα χωριά μας, στην Αγία Μαρίνα, στον Ασώματο, στην Καρπασία και στον Κορμακίτη υπό τη δυναμική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο “για όλη τη διαχρονική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια για τα έργα στην κοινότητα και ιδιαίτερα την πρόσφατη χορηγία εκ €300.000 για κάλυψη μέρους της αναστήλωσης της Αρχιεπισκοπής μας, η οποία θα διαθέσει μεγάλο μέρος των χώρων της στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία με στόχο την προώθηση των αξιών της πατρίδας, για το Πολιτιστικό και Ποιμαντορικό Κέντρο Bet Moroun, καθώς και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη”.

Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας ανέφερε σε ομιλία του ότι η Μαρωνιτική κοινότητα ζητά όπως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού ικανοποιεί δύο βασικά αιτήματα των Μαρωνιτών.

Πρώτον, την επιστροφή και των τεσσάρων Μαρωνιτικών χωριών μαζί με όλες τους τις περιουσίες, τόσο εδαφικά όσο και διοικητικά στο Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο και Δεύτερον, τη συνταγματική αναγνώριση και κατοχύρωση όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων των Μαρωνιτών.

“Νοιώθω την υποχρέωση να τονίσω πως με βάση τις δικές μας πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόσο στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν όσο και στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, τήρησε τις δεσμεύσεις του απέναντι στους Μαρωνίτες της Κύπρου και έθεσε το θέμα των Μαρωνιτών στη σωστή του βάση και στις σωστές του διαστάσεις”, είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: