Για την κατήφεια των Ελλήνων και το πολύ αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ ομιλούν οι Βρετανοί




Η επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα δεν αίρει την κατήφεια στη χώρα, αναφέρει ανταπόκριση των Financial Times από την ελληνική πρωτεύουσα που επικεντρώνεται στην αντίδραση των επιχειρηματιών.

Ένας εξ αυτών των επιχειρηματιών εκφράζει την «τεράστια ανακούφισή» του για την επιστροφή των θεσμών, καθώς όπως λέει αναφερόμενος στη διαμάχη με τους πιστωτές «είμαστε ευγνώμονες που η χώρα δεν πέφτει στον γκρεμό».

Παρόλα αυτά, σημειώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η επικρατούσα διάθεση στην επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας είναι αυτή της αβεβαιότητας, με χροιά κατήφειας.

Ο ίδιος επιχειρηματίας σχολιάζει ότι αισθάνεται συνεχώς θεατής στο ίδιο έργο: «Η οικονομία φτάνει σε ένα σημείο που αρχίζει να αναπτύσσεται και μετά έχουμε τέλμα (με τους πιστωτές). Δεν μπορείς να κάνεις σχέδια σε αυτή την κατάσταση, απλώς προσπαθείς να επιβιώσεις».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανέτρεψε προηγούμενες προβλέψεις ότι η χώρα κατευθυνόταν επιτέλους προς μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι η κωλυσιεργία εκ μέρους των Αθηνών σε σχέση με τη συμφωνία με τους πιστωτές συνέβαλε στην εξέλιξη αυτή. Σημειώνεται επίσης ότι σχέδια επενδύσεων έχουν τεθεί σε αναμονή λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Αναφέρεται εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της «αυξανόμενης δυσαρέσκειας» στο κόμμα του για την πρόθεσή του να υποχωρήσει σε θέματα που είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινες γραμμές», όπως περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Ακόμα χειρότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ίσως οδεύει ξανά προς ύφεση. Γίνεται αναφορά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιανουάριο και στην αύξηση των χαμένων θέσεων εργασίας τον ίδιο μήνα.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα τάσσεται με κύριο άρθρο της η εφημερίδα Independent, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό ζήτημα».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι συνήθως μια εθνική οικονομία για να συνέλθει πρέπει να ελαφρύνει το χρέος της, να υποτιμήσει το νόμισμά της και να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές. «Η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να κάνει μόνο το τελευταίο», επισημαίνει το άρθρο.

«Δε πρόκειται μόνο για τεχνικό ζήτημα σχετικά με την πιο κατάλληλη μορφή ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Ούτε είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης ως προς το πώς αντιμετωπίζονται διαφορετικές χώρες της ευρωζώνης. Δεν είναι ούτε απλώς θέμα που άπτεται του μέλλοντος της ευρωζώνης ή ακόμα και θέμα οικονομικών. Όλα αυτά έχουν σημασία, αλλά ένα πράγμα έχει μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μία κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή», αναφέρει ο Independent υποστηρίζοντας την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σε δικό του ρεπορτάζ το BBC αναφέρεται σε επεισόδια που γίνονται κατά τη διάρκεια δικαστικής εξέτασης υποθέσεων κατασχέσεων περιουσίας. Όπως σχολιάζει ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, «για την ώρα όταν οι Έλληνες ακούνε να μιλάνε για ‘φως στην άκρη του τούνελ’ νιώθουν ότι το τούνελ παραμένει τρομακτικά μακρύ και ότι το φως παραμένει εκνευριστικά αμυδρό».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 27/02/2017 11:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: