Αύριο η τελική απόφαση για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για τους μετανάστες




Αμερικανικό εφετείο απέρριψε νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και απαγορεύει επίσης προσωρινά την είσοδο προσφύγων.

Το αίτημα για άμεση επαναφορά τις ισχύος του διατάγματος εν αναμονή της πλήρους εξέτασής της έφεσης κατά της αναστολής της ισχύος του απορρίπτεται, αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.

Στην απόφαση προστίθεται πως αύριο Δευτέρα αναμένεται μια απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέρ της έφεσης που έχει ασκήσει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε την έφεση μια ημέρα αφού ομοσπονδιακός δικαστής στο Σιάτλ διέταξε την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ουάσινγκτον) προσφυγή για να επανέλθει σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσφύγων, παρόλο που ταξιδιώτες κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να μπουν στη χώρα όσο εξακολουθεί να ισχύει η άρση των απαγορεύσεων αυτών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για να ανατρέψει την απόφαση, που έλαβε την Παρασκευή ομοσπονδιακός δικαστής ο οποίος ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση, και προειδοποίησε πως η απόφαση αυτή προκαλεί άμεση βλάβη στο δημόσιο, εμποδίζει την εφαρμογή μιας εκτελεστικής διαταγής και αμφισβητεί την κρίση του προέδρου όσον αφορά την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση της Παρασκευής έκανε τον Τραμπ να καταγγείλει χθες, Σάββατο, τον «αποκαλούμενο» δικαστή σε μια σειρά μηνυμάτων του στο Twitter.

Η προσφυγή κατά της απόφασης θα εξεταστεί τώρα από επιτροπή τριών δικαστών, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει και πάλι σε ισχύ το προεδρικό διάταγμα ή να το αναστείλει εν αναμονή μιας πλήρους εξέτασης της προσφυγής. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια πέρα από την ανακοίνωση της κατάθεσης της προσφυγής.

05/02/2017 11:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Λος Άντζελες, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: