Και μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους… Δεν αλλάζει στάση το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος




Η πολιτική του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και παραμένει σε ισχύ η αρχή των δύο πυλώνων (μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους) υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος απάντησε σε καταιγισμό ερωτήσεων Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.

Επίσης ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το ελληνικό ζήτημα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε την είδηση της ιστοσελίδας μας ότι η κ. Λαγκάρντ είχε προχθές επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εκπρόσωπος επέλεξε να υπογραμμίσει ότι το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδα μία εκ των προτέρων και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για να μπορέσει προφανώς το ΔΝΤ να ξεκινήσει την προσπάθεια συμμετοχής στο Πρόγραμμα και χρηματοδοτικά, κάτι που υπό τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα συμβεί. Ο κ. Ράις διέψευσε τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν την κ. Λαγκάρντ να έχει συμφωνήσει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα με 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ράις είπε ότι η γενική διευθύντρια και η Καγκελάριος της Γερμανίας χαιρέτισαν την συμφωνία της Δευτέρας στο Eurogroup και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Αποστολή του Ταμείου επιστρέφει κανονικά την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Της Αποστολής ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Η αποστολή θα πάει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να έχει βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη. Όλοι μπαίνουν στις συζητήσεις με καλή βούληση», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, που έδειξαν μία διαφοροποίηση από τις γνωστές θέσεις του Ταμείου, ο κ. Ράις τόνισε ότι:

Πρωτον: Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το ελληνικό πρόγραμμα όταν υπάρξουν οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από την Ελλάδα και

Δεύτερον, όταν γίνει αποδεκτή η ελάφρυνση χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων, την οποία το Ταμείο την θεωρεί απαραίτητη.

Το Ταμείο, χαιρέτισε την πρόοδο των ελληνικών αρχών και την ανταπόκριση που έδειξαν στην αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών σε βασικούς τομείς. Ο κ. Ράις εξήγησε ότι ήδη μετά το Eurogroup το Ταμείο ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, και πως είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εκ μέρους του Ταμείου στο ότι για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ο εκπρόσωπος ήταν απόλυτος ότι δεν άλλαξαν οι θέσεις του ΔΝΤ. Είπε:

«Ζητάμε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό. Πριν προτείνουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και για τα δύο αυτά σκέλη», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το χρόνο περιγραφής των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους είπε πως αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν το πρόγραμμα κατατεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο του Ταμείου. «Χρειαζόμαστε μια εκ των προτέρων και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του χρέους».

Ο κ. Ράις δεν απάντησε με απόλυτο τρόπο στο ερώτημα εάν το ΔΝΤ εκπόνησε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Ήταν και παραμένει, είπε, προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή.

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση, τόνισε ότι «το ΔΝΤ πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: