Στην μνήμη του Στάθη Ευσταθιάδη: Απεχθανόταν τον φθηνό εντυπωσιασμό στη δημοσιογραφία




Του Αχιλλέα Παπαρσένου*

Οσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν καλά τον Στάθη Ευσταθιάδη, που πέθανε πλήρης ημερών και εκτίμησης, έμειναν εντυπωσιασμένοι από την καλλιέργεια ενός προικισμένου λειτουργού της έγκυρης δημοσιογραφίας, που διακρινόταν για την ευρυμάθεια του , από την πολιτική και τη διπλωματία μέχρι την φυσική και την κλασική μουσική.

Αριστος χειριστής της γλώσσας και καλλιγράφος, αφοσιωμένος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του στο Βήμα , που ήταν γι αυτόν η οικογένεια του, υπήρξε βαθύς γνώστης των διεθνών σχέσεων , επιμελής μελετητής των δεξαμενών σκέψης και σχολαστικός αναγνώστης των Νew York Times , της Washington Post και άλλων μεγάλων ξένων εντύπων .

Παρότι πρύτανης των διπλωματικών συντακτών , που απολάμβανε τον καθολικό σεβασμό και διέθετε εύκολη πρόσβαση στους ισχυρούς της εξουσίας, δεν επεδίωκε την προνομιακή μεταχείριση, ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του , φθάνοντας πρώτος και αθόρυβος, απτόητος ταξιδιώτης παντός καιρού, χωρίς παλτό ακόμη και με πολικό ψύχος. Σεμνός στη συμπεριφορά του, ξεχώριζε για το ήθος και την εργατικότητα του, αλλά και το πνευματώδες χιούμορ και το λεπτό σαρκασμό του, απολαυστικός αφηγητής των σοβαρών και ευτράπελων που συνάντησε σε μία συναρπαστική δημοσιογραφική πορεία επτά δεκαετιών.

Ο Eust, όπως ήταν γνωστός στο εξωτερικό, ήταν δάσκαλος για πολλούς δημοσιογράφους, ακολούθους τύπου και διπλωμάτες, πρόθυμος να μοιρασθεί τις πολύτιμες γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες , που είχε αποκομίσει στα πολυάριθμα ταξίδια του καλύπτοντας τις επισκέψεις προέδρων της δημοκρατίας, πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών.

Απεχθανόταν τον λαϊκισμό στην πολιτική και τον φθηνό εντυπωσιασμό στη δημοσιογραφία και στις συνεντεύξεις τύπου στο εξωτερικό ενδιαφερόταν πάντα για τη μεγάλη εικόνα και όχι για την μικροπολιτική, όπως μερικοί συνάδελφοι του. Διέθετε επίσης τη διορατικότητα να διαχωρίζει στους ανθρώπους την ήρα από το στάρι, περιβάλλοντας με την εκτίμηση του τους αξιόλογους και περιφρονώντας τους ανόητους.

  • Ο Αχιλλέας Παπαρσένος διετέλεσε προιστάμενος του γραφείου Tύπου και Eπικοινωνίας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: