Σταθμός η κατάθεση χαρτών, αλλά ο Αναστασιάδης απέρριψε τον τουρκικό: Σφοδρά παράπονα




Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως “συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Σε ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: “Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε με επιστολή του τον τουρκικό χάρτη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μη ικανοποιητικός.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είχε συμφωνηθεί, ανταλλάγηκαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, 28,2% για την ε/κ πλευρά και 29,2% για την τ/κ. Επισήμανε ότι “είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών”.

Οι χάρτες ανταλλάγησαν στην παρουσία και τριών χαρτογραφών, από την ε/κ, την τ/κ πλευρά και τα ΗΕ. Από τη μελέτη του τ/κ χάρτη εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, δηλαδή το ποσοστό του 29,2%, “την ίδια στιγμή υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς”.

Ερωτηθείς για “την περίπτωση της Μόρφου”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε. Σε ερώτηση εάν αποτελεί βάση για τη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν ή άλλα στοιχεία του χάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν γραπτώς. Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουν στα σημεία που δεν είναι ικανοποιητικά για συζήτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά η Διάσκεψη. Θα ξεκινήσουμε αύριο τη Διάσκεψη της Γενεύης. Το εδαφικό όπως όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πτυχή, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους”.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε ότι εξ` όσων γνωρίζει δεν υπήρξε κατάθεση γραπτώς σχολίων του Τ/κ ηγέτη επί του ε/κ χάρτη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι παράλληλα με την συνάντηση των ηγετών το απόγευμα υπήρχαν άλλες δύο συναντήσεις. Σε επίπεδο διαπραγματευτών, είπε, συζητήθηκαν τα θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και ο διάλογος θα συνεχισθεί. “Όχι αύριο. Η αυριανή ημέρα είναι αποκλειστικά για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων”. Η δεύτερη συζήτηση το απόγευμα αφορούσε συνάντηση εμπειρογνωμόνων για θέματα ΕΕ. “Όλα τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών ο διάλογος θα συνεχισθεί, όχι αύριο”.

Ερωτηθείς ποιος έχει τους χάρτες, απάντησε ότι έχουν κρατηθεί από τα ΗΕ.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση μετά τη Διάσκεψη για θέματα εκκρεμοτήτων και το εδαφικό, είπε “φυσικά, αυτός είναι ο στόχος”. Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει εδώ στη Γενεύη, είπε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

Αυτό που υπάρχει ενώπιόν μας είναι ότι αύριο το πρωί ξεκινά η Διάσκεψη της Γενεύης με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια και εγγυήσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε απόψε η συζήτηση επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. “Αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το Κυπριακό και επικεντρωνόμαστε στην αυριανή Διάσκεψη”.

Ερωτηθείς πότε θα επιδιώξουν βελτίωση των θέσεων στις πτυχές που δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό θα γίνει όταν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Δεν έχει γίνει οποιασδήποτε συζήτηση για το πώς θα συνεχίσει ο διάλογος, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την έλευση του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απόψε θα έχουν οι δύο τους συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των ΗΕ για το τελετουργικό της αυριανής Διάσκεψης όπου δεν γίνεται αναφορά σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι δύο ηγέτες αναφέρονται ως αυτού εξοχότητες, ενώ η ΕΕ αναφέρεται ως παρατηρητής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε “να αναμένετε αύριο να δείτε το που θα ειναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, αύριο μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέλος”. Η ΕΕ, είπε, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγυήσεων αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής”.

Η ΕΕ έχει υποχρέωση να είναι παρούσα βάσει του άρθρου 42, παράγραφος 7 της σχετικής Συνθηκης της ΕΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: