“Πραγματική πιθανότητα αλλαγής σελίδας της ιστορίας” βλέπει ο Έιντε στη Γενεύη




Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το 2017 να είναι η χρονιά που οι Κύπριοι, μόνοι τους, θα αποφασίσουν ελεύθερα να αλλάξουν σελίδα στην ιστορία, αναφέρει σε μήνυμά του για τον νέο χρόνο που έχει δημοσιευθεί στον λογαριασμό των ΗΕ για τις κυπριακές συνομιλίες (UN Cyprus talks), ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ο λαός που θα λάβει την τελική απόφαση, “όταν οι ηγέτες θα έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους”. Το να χτίζεις μια μόνιμη ειρήνη σημαίνει να κατανοήσεις τις βασικές ανησυχίες όλων των ανθρώπων σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, σεβασμού και αναγνώρισης, πρόσθεσε. Οι κοινότητες στην Κύπρο, συνέχισε, είναι τυχερές να έχουν δύο τέτοιους ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί – όπως ανέφερε – “οι οποίοι και οι δύο δείχνουν την πολιτική βούληση και την στρατηγική ηγεσία να τερματίσουν μια σύγκρουση που έχει διαχωρίσει την κοινή τους πατρίδα εδώ και πολύ καιρό”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε παρέπεμψε στην αναφορά Μπαν Γκι μουν πρόσφατα, ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες περιοχές που προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία το 2017 αλλά και την αναφορά του νέου ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του ότι “στο τέλος, έχει να κάνει με αξίες. Θέλουμε τον κόσμο που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας να καθορίζεται από τις αξίες που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών; Της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης; Οι απειλές για αυτές τις αξίες τις περισσότερες φορές βασίζονται στο φόβο. Το καθήκον μας προς τους λαούς που υπηρετούμε είναι να εργαστούμε μαζί για να περάσουμε από το φόβο του ενός προς τον άλλο, στο να εμπιστευτούμε ο ένας στον άλλον”.

Ο κ. Έιντε μίλησε για κρίσιμες επόμενες εβδομάδες προς την διασφάλιση μιας συνολικής λύσης και σημείωσε ότι οι ηγέτες έχουν στόχο ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου, θα μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά μεταξύ τους και τους γείτονές τους. “Αναγνωρίζουν ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο, και ότι οι σημερινές συνομιλίες προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για μια λύση”.

Ο κ. Έιντε σημείωσε επίσης ότι αυτές οι συνομιλίες καθοδηγούνται από ηγέτες και κάθε γράμμα, λέξη και πρόταση θα είναι γραμμένη από τους ίδιους τους Κύπριους. “Ο ΟΗΕ παραμένει πιστός στο να διευκολύνει τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν το κοινό τους όραμα της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον του νησιού θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους”.

Η ειρηνική επανένωση του νησιού τον ερχόμενο χρόνο θα μπορούσε να προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για να γυρίσει επιτέλους η σελίδα της ιστορίας στην Κύπρο, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος.

Ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα προστατεύονται όλα τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες για όλους τους Κύπριους.

Οι ηγέτες συζητούν ένα νέο μοντέλο που θα ταιριάζει στον 21ο αιώνα που δίδει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη ανέφερε, λέγοντας ότι η στήριξη από την διεθνή κοινότητα παραμένει αποφασιστική.

“Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ προσωπικά έχουμε δεσμευτεί να διευκολύνουμε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία και να εφαρμόσουν μια λύση. Η βοήθειά μας έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή μιας διευθέτησης είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και μεγιστοποιεί το όφελος της ειρήνης για όλους”.

Ο ίδιος δηλώνει ενθαρρυμένος από τις επαφές του σε όλο το νησί, νέους και ηλικιωμένους Κύπριους, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, οικονομικούς παράγοντες, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους “που βοηθούν στον σχηματισμό του μέλλοντος της Κύπρου”. Η φωνή τους υπέρ μιας λύσης γίνεται όλο και πιο δυνατή και καταδεικνύει την ισχυρή βούληση για ειρήνη μεταξύ των Κυπρίων, σημείωσε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/01/2017 15:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: