Περδίκης: Αρνητικός ο απολογισμός της Γενεύης, επικίνδυνες οι επιθέσεις κατά Κοτζιά




Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης θα ενημερώσει την πολιτική επιτροπή του Κινήματος για τα όσα έγιναν στη Γενεύη.

Μετά τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής θα υπάρξει η τελική τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ο κ. Περδίκης με το τέλος της διάσκεψης στη Γενεύη προχώρησε στην πιο κάτω γραπτή δήλωση:

“Ο τελικός απολογισμός των όσων έγιναν στη Γενεύη πιστεύω ότι είναι αρνητικός.
Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε μια νέα σειρά υποχωρήσεων επί διαδικαστικών αλλά και ουσιαστικών θεμάτων, ελπίζοντας σε ανταπόκριση από τον Ακιντζί και την Τουρκία. Οι υποχωρήσεις αυτές όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Όμως οι υποχωρήσεις, οι οποίες έγιναν και αφορούν θέματα της ομόσπονδης κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης, των δικαιωμάτων των Τούρκων υπηκόων δεν αποδείχθηκαν ικανές για να υποχωρήσουν οι Τούρκοι έστω και λίγο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πενταμερή διάσκεψη για να πετύχει τη σύγκλιση στο εδαφικό και στην ασφάλεια/εγγυήσεις. Δυστυχώς με τη συμπλήρωση των συνομιλιών στη Γενεύη διαπιστώνουμε ότι η πενταμερής έμεινε ως ένα αρνητικό προηγούμενο που επαναλαμβάνεται, αλλά δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα στο θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεις.

Ακόμα και στο θέμα του χάρτη έγινε υποχώρηση, αφού είναι χειρότερος από εκείνον του σχεδίου Ανάν, τον οποίο -θυμίζουμε – απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην καταθέσει χάρτη, εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έχουμε σήμερα δυο χάρτες που διαφέρουν ουσιωδώς σφραγισμένους στο θησαυροφυλάκιο του Άιντε και δυο επιστολές διαφωνίας από του δύο ηγέτες. Το αρνητικό σε αυτή τη κατάληξη είναι η διαπίστωση ότι για να “πετύχουμε” αυτό το αποτέλεσμα έγιναν κι άλλες υποχωρήσεις στα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης.

“Δώσαμε, δώσαμε δώσαμε ” και πήραμε για αντάλλαγμα μια αμυδρή ελπίδα.

Αυτή η ελπίδα προέκυψε από την υιοθέτηση μετά εμποδίων της πρότασης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Αποτελεί δείγμα αγνωμοσύνης του χειρίστου είδους να κατηγορούν κάποιοι τον κ. Κοτζιά για το αποτέλεσμα της διάσκεψης.

Καταγγέλλουμε την άδικη στοχοποίηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά από τους γνωστούς κύκλους που περιφέρονται μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου.

Στόχος αυτών των κύκλων είναι να σπάσει το ενιαίο μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας, γι` αυτό και πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν αυτές οι επιθέσεις πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις και προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: