Παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τέλους: Τίποτα δεδομένο για την παρουσία του στη Γενεύη




Ολα είναι πιθανά αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε σχέση με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη για να παραστεί στην πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό.

“Τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο. Όλα είναι πιθανά”, ανέφεραν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο ΚΥΠΕ σχολιάζοντας πληροφορίες ότι δεν θα μεταβεί στη Γενευη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά ο Τούρκος Πρωθυπουργός ή ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα την ευχή οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να είναι αφορμή για να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας αναφέρουν ότι κατά το τηλεφώνημα ο Τούρκος Πρόεδρος και Βρετανίδα Πρωθυπουργός αντάλλαξαν μεταξύ άλλων απόψεις και για το Κυπριακό.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν η συζήτηση επί των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν επί της σημασίας επίτευξης μίας επιτυχούς κατάληξης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο στη Γενεύη», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Επίσης, «σημείωσαν ότι πρόκειται για μία πραγματική ευκαιρία να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και να υπάρξουν εγγυήσεις σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Η βρετανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι αναμένει τις αποφάσεις των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων πριν οριστικοποιήσει το επίπεδο εκπροσώπησής της στη διάσκεψη της Γενεύης.

Η κ. Μέι εξέφρασε εξάλλου τα συλλυπητήριά της προς τον Τούρκο Πρόεδρο για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, ενώ είπε πως προσβλέπει σε επίσκεψή της στην Τουρκία στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Άννα Ανδρέου, Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Τουρκία, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: