Όλα γίνονται «για πρώτη φορά»: Το Κυπριακό δεν …υπήρχε, το ανακάλυψε ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα περί… ιστορικής ημέρας ή τα «για πρώτη φορά» γίνεται το ένα ή το άλλο, λες και το Κυπριακό ξεκίνησε όταν το ανακάλυψε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είναι έπεα πτερόεντα, όταν αφορούν ένα ανοικτό για 42 χρόνια πρόβλημα. 

Να  υπενθυμίσουμε τι λεγόταν πριν τα δύο Μοντ Πελεράν; Για τις προϋποθέσεις που ετίθεντο, για τις ατζέντες που άλλαξαν; Για τις αυτοαναιρέσεις; Για τις εξαγγελίες πως «μόνο εάν» προχωράμε προς τα εκεί ή προς αλλού;  Για την πολυμερή που έγινε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής πενταμερής;

Σήμερα συγκαλείται στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο και παρά τις εξαγγελίες ότι θα ήταν «η τελική φάση», έχει μετατραπεί σε ανοικτού τέλους σύναξη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές ακόμη διαφωνίες και πολύ περισσότερες εκκρεμότητες. Γιατί η Τουρκία του Ερντογάν, που είναι «ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ», δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή κίνηση.

Ήθελε διακαώς την πενταμερή,  έσπευσε πρώτη να κάνει κράτηση καρέκλας για τον Ερντογάν και στο τέλος θα εκπροσωπηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπερ σημαίνει διάθεση για συμφωνία δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστό αποφάσεις λαμβάνει μόνο ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: