Ο Ερντογάν διαβίβασε προ διμήνου στον Ακιντζί την εντολή για την ένωση Μόρφου-Κοκκίνων




Του Κώστα Βενιζέλου

Η θέση που εξέφρασε ο Ερντογάν για να ενώσει την κατεχόμενη Μόρφου με το θύλακα των Κοκκίνων δεν έχει περιληφθεί στο χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, πλην όμως συζητείται στην Άγκυρα εδώ και δυο τουλάχιστον μήνες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε χθες πως όσα έχει δηλώσει ο Ερντογάν δεν εκφράζονται μέσα από την πρόταση που κατατέθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς στις 11 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικό καθεστώτος, Χουσεγίν Οζγκιουργκιούν, αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε προ διμήνου από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη θέση του αυτή για τη Μόρφου και τα Κόκκινα.

Ο Οζγκιουργκιούν μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV και στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, είπε πως «ο κ. Ερντογάν μου το είπε αυτό πριν από δύο μήνες. Αλλά εγώ δεν ανέφερα αυτά που μου είχε αναφέρει. Είχα δηλώσει μόνο ότι είχε εγγυήσεις από τον Ερντογάν για τη Μόρφου. Με επέκριναν κιόλας ότι έγινα εκπρόσωπος του Ερντογάν. Αν ο κ. Ακιντζί μου έδειχνε τον χάρτη και πάλι δεν θα τον αποκάλυπτα ποτέ. Πριν από δέκα μέρες όταν επισκέφθηκα τον κ. Ερντογάν μου επανέλαβε το ίδιο πράγμα». Ο ψευδοπρωθυπουργός δηλώνοντας άγνοια για το χάρτη που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί στη Γενεύη είπε πως εάν είναι αυτός που τον έχει ενημερώσει ο Ερντογάν συμφωνεί μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται σε ποσοστά 29,2% και σε αυτό δεν περιλαμβάνει στις υπό επιστροφή περιοχές τη Μόρφου, Καρπασία και Κορμακίτη ενώ διατηρεί μεγάλο ποσοστό της ακτογραμμής.

Στην Άγκυρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς αναφερόμενος στο Εδαφικό είπε πως το να παρουσιαστεί ένας χάρτης από ε/κ πλευράς, ο οποίος δεν είναι αποδεχτός και μάλιστα να διαρρεύσει αμέσως μετά που δόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι κάτι που το αποδέχεται η τουρκική πλευρά. Κατηγόρησε ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με τη διαρροή επιχείρησε να επιβάλει τετελεσμένα, τα οποία δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά. Είπε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την Τουρκία και δεν θα υποχωρήσει χαρακτηρίζοντας τους Ε/κ «κακομαθημένους» που έχουν πίσω τους την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, ο Κουρτουλμούς ανέφερε πως ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μιας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι το να είναι η Τουρκία υπέρ της λύσης δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τα εθνικά συμφέροντά της.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες το πρωί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών του για το Κυπριακό. Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τουίτερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αντικείμενο και αυτής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ήταν η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σήμερα αναμένεται πως θα έχει σειρά άλλων τηλεφωνικών επαφών, μεταξύ των οποίων και με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και το νέο καθώς και με την Βρετανή Πρωθυπουργό.

Κινητικότητα στη Νέα Υόρκη
Η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α., το σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα για να εγκριθεί.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, την Παρασκευή η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει τις χώρες που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την Δευτέρα μαζί με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα ενημερώσουν τα μέλη του Σ.Α. για το Κυπριακό.

«Χωρίς εγγυήσεις δεν θα υπάρξει λύση»
«Αν οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν συνεχιστούν τότε η συμφωνία όταν οδηγηθεί σε δημοψήφισμα δεν θα περάσει», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ θέλουν να νοιώθουν ασφαλείς. Περαιτέρω επισήμανε πως η κατάθεση χαρτών στη Γενεύη αποτελεί σημαντικό βήμα για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες δημοσιεύσει η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι η κατάθεση χαρτών έσπασε το ταμπού για τους χάρτες, όμως όσοι δεν επιθυμούσαν τη λύση ήθελαν να μην γίνει κατάθεση χαρτών και να συνεχιστεί το ταμπού αυτό.

«Η κατάθεση χαρτών έσπασε το ταμπού ότι δεν είναι εφικτή μια λύση», ανέφερε στις δηλώσεις του, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν δεν γινόταν αυτό τότε θα υπήρχε ακόμα ένα εμπόδιο για την επίτευξη της λύσης.

Σύμφωνα με τον Ταλάτ, ο κ. Ακιντζί αποφασιστικά και με ρίσκο και πρόσθεσε ότι η δική του ανησυχία είναι να συνεχίσει η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά να συμπεριφέρονται με μαξιμαλιστικό τρόπο και να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: