Λονδίνο: Η Τουρκία καλό παράδειγμα σημαντικής διμερούς σχέσης μετά την έξοδo από ΕΕ




«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επίσκεψη της Τερέζα Μέι στην Άγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν, σε εμφάνισή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας.

Ο σερ Άλαν είπε ότι η Τουρκία βλέπει τη Βρετανία ως στρατηγικό εταίρο που κατανοεί την περιοχή και τα ζητήματα που απασχολούν την ίδια τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η τουρκική οικονομία και ο ρόλος της χώρας στην περιοχή είναι τεράστιας σημασίας, επομένως «δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοηθεί» από τη Βρετανία.

«Η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα βαθύτερης σημαντικής διμερούς σχέσης που θα θέλαμε με χώρες μετά από την έξοδό μας από την ΕΕ», συμπλήρωσε ο Υπουργός Ευρώπης.

Απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο θεωρεί ανησυχητική την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας την ώρα που έχει επιδεινωθεί η σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Είπε, ωστόσο, ότι η Τουρκία είναι κρίσιμος παίκτης στη Μέση Ανατολή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Συρία, στο θέμα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη και στη φιλοξενία προσφύγων.

Σημείωσε ότι οι τριγμοί στη σχέση Τουρκίας-ΕΕ δεν έχουν μεταφερθεί στη βρετανοτουρκική σχέση και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για μία βαθύτερη διμερή σχέση. Έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των διμερών δεσμών, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η συμφωνία για την αγορά βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών από την Άγκυρα που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη Μέι στην Άγκυρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο σερ Άλαν από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής αφορούσε τις συνθήκες της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, με επισημάνσεις που αμφισβητούσαν τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο σερ Άλαν σημείωσε ότι ενώ άλλες χώρες άρχισαν άμεσα να κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία για την αντίδρασή της, η Βρετανία προσπάθησε να κατανοήσει τί ακριβώς σήμαινε το πραξικόπημα και αυτό έχει εκτιμηθεί στην Άγκυρα.

Είπε ότι η Βρετανία θεωρεί ότι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ πρόσθεσε ότι αν έπρεπε να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι για το κατά πόσο οι γκιουλενιστές ήταν κράτος εν κράτει, θα απαντούσε «ναι», χωρίς όμως να είναι απόλυτα ξεκάθαρος ο βαθμός επιρροής του κινήματος.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε πρότερη ενημέρωση ή οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο να εδραιώσει μετά την εξουσία του, όπως έχει αναφερθεί σε διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας».

Στο ερώτημα πού πάει η Τουρκία ως προς το σεβασμό της δημοκρατίας, ο σερ Άλαν είπε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί διότι το τραύμα μετά από το πραξικόπημα δεν έχει κλείσει. Σημείωσε ότι επιπρόσθετα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία αισθάνεται σοβαρή απειλή από το PKK και το ISIS. Όπως συμπέρανε, είναι πρόκληση και μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί μεταξύ σταθερότητας της χώρας και σεβασμού των θεσμών.

«Αποδέχομαι ότι είναι τεράστιος ο αριθμός των συλλήψεων και των απολύσεων και πρέπει όντως να εξηγηθεί και να αιτιολογηθεί. Αλλά οι προκλήσεις είναι σημαντικές και ενώ λέμε τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των θεσμών πρέπει παράλληλα να κατανοήσουμε τι έχει περάσει η Τουρκία», είπε ο σερ Άλαν προσθέτοντας ότι υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση επ’ αυτού, ιδίως από χώρες της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι στενές διμερείς σχέσεις θα επιτρέπουν στο Λονδίνο να αρθρώνει φωνή στα θέματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθύμισε δε ότι η Πρωθυπουργός Μέι κατέστησε σαφή τη θέση της για την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Μέλη της επιτροπής σχολίασαν, εξάλλου, ότι το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί σε μια «αντιδημοκρατική φούσκα», χωρίς ελευθεροτυπία και ελευθερία αντίλογου.

Ο Υπουργός Ευρώπης ανέφερε επίσης ότι όσο η Βρετανία θα βρίσκεται στην ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει πλήρως την ένταξη της Τουρκίας, αν και αυτή απέχει «πολύ καιρό», όπως σημείωσε.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 31/01/2017 21:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: