«Λόενγκριν»: Η νέα φιλόδοξη παραγωγή της ΕΛΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Λόενγκριν», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Ιανουαρίου και για πέντε μόνο παραστάσεις (27, 29/1 & 1, 3, 5/2), πενήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική έως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), τον Ιανουάριο του 1965.

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της ΕΛΣ, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και το Θέατρο Βιέλκι – Εθνική Όπερα Πολωνίας, σε ένα έργο-ορόσημο της μουσικής ιστορίας, από τα σημαντικότερα του συνθέτη.

Η παραγωγή έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμινγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης και σκηνογράφος ‘Αντονυ ΜακΝτόναλντ.

«Είναι ένα πολύ λυπητερό έργο επειδή είναι γεμάτο από έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Όπως και ο Τριστάνος» σημειώνει ο κ. ΜακΝτόναλντ που- όπως δηλώνει- ενδιαφέρεται περισσότερο για τις σχέσεις μεταξύ των προσώπων και το μυστήριο που έχει κάθε χαρακτήρας. «Ήθελα η παράσταση να έχει μια πολύ ανθρώπινη αίσθηση και οι χαρακτήρες να μοιάζουν με ανθρώπους όπως εμείς? να πλάσω πρόσωπα και μία κοινωνία που το κοινό θα μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα, παρότι δεν επέλεξα να τοποθετήσω τη δράση στην εποχή μας?» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Ο Λόενγκριν είναι ένα παραμύθι. Και τα παραμύθια βρίσκονται βαθιά μέσα μας. Αυτή η ιδέα ότι θα έρθει ο πρίγκιπας και θα μας σώσει. Είναι μια ανάγκη που έχουμε. Ό,τι δυνάμεις εκεί έξω θα έρθουν να μας βοηθήσουν… Είναι τελικά η ανθρωπιά αυτού του έργου, που το κάνει ενδιαφέρον και ελκυστικό. Επίσης θεωρώ ότι η μουσική είναι γοητευτική. Απολύτως γοητευτική. Και πιστεύω ότι συναρπάζει το κοινό. Δεν έχει τίποτε το πομπώδες. Είναι τόσο ευαίσθητη».

Το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις όπερες της πρώτης περιόδου στα μουσικά δράματα της ωριμότητας του συνθέτη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 28 Αυγούστου του 1850 στη Βαϊμάρη, υπό τη διεύθυνση του Φραντς Λιστ, και βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του ίδιου του Βάγκνερ, όπως και όλες του οι όπερες.

 

 

Be the first to comment on "«Λόενγκριν»: Η νέα φιλόδοξη παραγωγή της ΕΛΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*