Κοτζιάς στον Γκουτιέρες: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή στρατού




Το κυπριακό κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Παρόντες στη συνάντηση – που διήρκεσε 50 λεπτά – ήταν επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και ο ειδικός μεσολαβητής για την διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ το πρωί είχε πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους και κάνοντας απολογισμό των χθεσινών επαφών του, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη πολύ επιτυχημένη.

«Εγινε σειρά συναντήσεων, τόσο με οργανώσεις Ελληνοαμερικανών, Κυπρο-Αμερικανών και του Εβραϊκού λόμπι, όσο και άλλες σημαντικότερες συναντήσεις. Το πρωί συναντήθηκα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω σε μία πλησιέστερη προσέγγιση πάνω σ’ αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ καθώς και τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο συζητήσαμε κύρια το κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και αιτιάσεις, γιατί θα πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων. Να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης Τραμπ.

«Συναντήθηκα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν και την αναπληρώτριά του Καθλίν ΜακΦάρλαντ και είδα τον προσωπάρχη του Ράινς Πρίμπους και σειρά από ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

Ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τα θέματα της επιστολής Ακιντζί προς το ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχή από μέρους της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ότι συμμετέχει στη συνάντηση της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη μετά υπό τη διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη της Ε/Κ κοινότητας».

Στο ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, εν όψει και της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πως θα το χειριστεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, δηλαδή εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε εναντίον κι αυτή είναι μία πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε. Σας θυμίζω ότι πρώτη φορά που μιλήσαμε γι’ αυτό ήταν στην πρώτη μου επίσκεψη στον ΟΗΕ, τον Απρίλη του 2015. Ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008-2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάρη στο γεγονός ότι ανοίξαμε το θέμα έγκαιρα και εξαρχής αφότου αναλάβαμε την κυβέρνηση, σήμερα θεωρείται κοινός τόπος και ανάγκη, τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησής τους. Είναι ένα θέμα που πλέον δεν μπορεί να φύγει από την ημερήσια διάταξη και το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Σε ερώτημα αν αποκόμισε την αίσθηση από τη συνάντηση που είχε με το επιτελείο του Τραμπ, αν γνωρίζουν τα ελληνικά θέματα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι μεγάλο μέρος του επιτελείου του Τραμπ είναι Ελληνοαμερικανοί, με πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων.

«Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του κυπριακού, όσο τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες μας στη Μέση Ανατολή, το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και την συνεργασία που κάνουμε για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

Αναφορικά με το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς είπε πως συμφώνησαν με τον κ. Φλιν, μόλις ορκιστεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, να υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη, τόσο δική μου για τα θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής, όσο και του υπουργού Οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους χειρισμούς».

Ο κ. Κοτζιάς αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη το απόγευμα του Σαββάτου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΗΠΑ 07/01/2017 08:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: