Είναι πολύ ύπουλα τα σχέδια για την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης: Ενός κακού μύρια έπονται




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ενός κακού μύρια έπονται. Και η συμφωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικ΄πο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν κακή για την Κύπρο και εθνικά επιζήμια.

Η υποταγή στους τουρκικούς όρους οδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πάγια στρατηγική θέση Λευκωσίας και Αθήνας -με βάση στοιχειοθετημένη πολιτική- ήταν ενάντια σε σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Αυτή η θέση ανατράπηκε μέσα σε μια νύχτα.

Τώρα, επιχειρείται ανατροπή και της θέσης για πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ήταν λάθος όσων -συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης- δεν διαχώρισαν εξ αρχής τη θέση τους από τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου και για την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τους είχε ενημερώσει εκ των προτέρων -όπως υποστηρίζουν-, με αποτέλεσμα να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Καταρχήν, αν διαφωνούσαν με τη συμφωνία θα στέκονταν με υποδειγματική συνέπεια απέναντι στις δικές τους δεσμεύσεις και αρχές.

Κυρίως όμως θα προστάτευαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από καινούργιες ακροβασίες προς επικίνδυνες ατραπούς και θα αποφεύγονταν τα χειρότερα για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Οι λανθασμένες επιλογές δεν διορθώνονται με νέα λάθη.

Να παλεύεις και να μάχεσαι για μια σωστή και λειτουργική λύση είναι άλλο κι άλλο είναι για χάρη δήθεν της λύσης να αποδέχεσαι να σε «σέρνουν» ο Ερντογάν, ο Ακιντζί, ο Άιντα και η Νούλαντ σε μια πορεία, που, στο τέλος της ημέρας είτε θα εξαναγκαστείς να αποδεχθείς μια απαράδεκτη και καταστροφική διευθέτηση στο Κυπριακό ή με το ναυάγιο των συνομιλιών θα συμβάλλεις καθοριστικά στην περαιτέρω υλοποίηση των πάγιων τουρκικών στόχων για έλεγχο της Κύπρου.

Και σ’ αυτούς τους στόχους προστέθηκε και η κλοπή της κυπριακής ΑΟΖ και κατ’ επέκταση του φυσικού αερίου.

Επιδίωξη του σουλτάνου και των μεσολαβητών είναι αν θα υπάρξει συμφωνία στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης να είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί ακόμα κι από το δημοψήφισμα.

Είναι λοιπόν πολύ ύπουλα τα σχέδιά τους κι αν ο κόσμος της Κύπρου δεν «αναγκάσει» την ηγεσία του να θέσει «ασφαλιστικές δικλίδες», μετά δεν θα υπάρχει ελπίδα.

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: