Οι καρτέλες των εξοχώτατων και η σημειολογία γύρω από το τραπέζι της Διάσκεψης: Η απουσία Κασουλίδη




Tου Κώστα Βενιζέλου

Η σημειολογία ακολουθεί ενίοτε τις διαδικασίες του Κυπριακού. Τούτο μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα και των επιθέσεων που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και τις υπονομεύσεις που υφίσταται.

Στην πενταμερή τελικά βρέθηκε μια φόρμουλα για τον τρόπο που παρακάθονταν οι αντιπροσωπείες και για την παρουσίαση τους για να αποφευχθούν οι γνωστοί σκόπελοι, του ποιος αναγνωρίζει ποιον. Στις καρτέλες μπροστά από τους επικεφαλείς αναγράφηκε «Αυτού Εξοχότητα» και το όνομα. Καμία αναφορά σε ιδιότητα και χώρα. Ως εκ τούτου όλοι ξεκινούσαν από ίση βάση.

Εξαίρεση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, του οποίου η καρτέλα ανέγραφε τον τίτλο του. Ο Αντόνιο Γκουτέρες προήδρευσε της Διάσκεψης έχοντας δίπλα του στα αριστερά τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στα δεξιά του ήταν ο Μουσταφά Ακινζί. Συνηθίζεται στα δεξιά να κάθεται ο αρχαιότερος, ο πλέον υψηλόβαθμος. Στην περίπτωση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, ίσχυσε κάτι άλλο. Ίσχυσε η αλφαβητική σειρά ( Akinci- Anastasiades).

Στα αριστερά της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας (Αναστασιάδης, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης), κάθισε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και δίπλα η βρετανική υπό τον ΥΠΕΞ, Μπορίς Τζόνσον. Στα δεξιά του Ακιντζί ήταν η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δίπλα από την τουρκική αντιπροσωπεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και η αρμόδια για εξωτερικά θέματα της Ένωσης, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Πίσω από κάθε αντιπροσωπεία κάθησε οι ομάδες και συνεργάτες. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συνόδευσε την περασμένη Κυριακή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη Γενεύη, δεν ήταν στη Διάσκεψη. Όπως πληροφορούμαστε αναχώρησε χθες από την ελβετική πόλη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: