Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό που ξεκίνησαν επισήμως τη Δευτέρα, καθώς και στην αναμενόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου, αναφέρεται στο σύνολό του ο κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα αυξημένα περιστατικά βίας κατά παιδιών στην Κύπρο, προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, η έκδοση της οικογένειας Ηροδότου στις κυπριακές Αρχές από την Ελλάδα για την υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος το 2007 και ο καταρροϊκός πυρετός.

“Διήμερο φωτιά” είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας “Αλήθεια”, που αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Εσπεν Μπαρθ Ειντε η ποιότητα της Διάσκεψης για την Κύπρο εξαρτάται από τις συζητήσεις στις 9-11 Ιανουαρίου και προσθέτει ότι ήταν πολύ θετικό το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Η εφημερίδα σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε ο χορός των διαρροών επίσημων εγγράφων στη Γενεύη. Γράφει ακόμη για τον καταρροϊκό πυρετό και ότι υποχρεωτικός είναι από τώρα και στο εξής ο εμβολιασμός όλων των βοοειδών, προβάτων και αιγών για την αντιμετώπισή του.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Διαφωνίες σε 24 σημεία” γράφει ότι αποκαλύπτει το ενοποιημένο έγγραφο με 24 διαφωνίες στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού, το οποίο εκμηδενίζει σχεδόν τις προσδοκίες επιτυχούς διάσκεψης λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και γράφει ότι Τσίπρας και Ερντογάν δεν πάνε στη Γενεύη χωρίς πρόοδο συμφωνίας. Αλλού, γράφει ότι 80 παιδιά στην Κύπρο κακοποιήθηκαν σεξουαλικά το 2016. Επίσης, αναφέρεται στη φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη και γράφει ότι λόγω του ψύχους οι νεκροί έφθασαν τους 38.

Με τίτλο “Κυπριακό σε κινούμενη άμμο” “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι τα ανοικτά θέματα και οι διαφωνίες που διαπιστώθηκαν στη Λευκωσία `μετακόμισαν` στη Γενεύη και άρχισαν να ξανασυζητούνται από χθες χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και ότι επιμένει σε εκ περιτροπής προεδρία ο Ακιντζί και το θέτει ως όρο για τα περαιτέρω. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι στο Γενικό Εισαγγελέα παραδίδεται σήμερα το πόρισμα-φωτιά για τη διαφθορά στην Αστυνομία και τους Σέρβους εκτελεστές. Αναφέρεται και σε σκάνδαλο 25 εκατ. ευρώ για μονάδα αφαλάτωσης που δεν λειτούργησε ποτέ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης συζήτησαν χθες το περιουσιακό, ανοίγοντας σιγά σιγά τα χαρτιά τους και ότι αντάλλαξαν απόψεις και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια προφανή προσπάθεια να προετοιμαστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στον τομέα της υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και γράφει ότι δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες συσσώρευσαν ακίνητα αξίας 3 δισ. ευρώ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Ειντε: Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας” αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο οποίος είπε χθες ότι ενώ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εσωτερική πτυχή της λύσης τους τελευταίους 19 μήνες, οι δύο πλευρές άφησαν κάποια από τα πιο πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα για το τέλος. Αναφέρεται ακόμη και στη Διάσκεψη για την Κύπρο και γράφει ότι τα ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι θα λάβει χώρα αλλά αυτό που παραμένει είναι να αποσαφηνιστεί σε ποιο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση. Γράφει επίσης για την υπόθεση Ηροδότου και ότι η γυναίκα που καταζητείτο για εγκατάλειψη σκηνής μετά από θανατηφόρο τροχαίο εκδίδεται στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/01/2017 07:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: