Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κατάθεση χαρτών για το Κυπριακό στη Γενεύη και η σημερινή προγραμματισμένη διάσκεψη για την Κύπρο είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Πέμπτης.

Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι η προώθηση των νομοσχεδίων για αλλαγές στους κανονισμούς των σχολείων, η δίκη για το φόνο της Ντανιέλας Ρόσκα, το άνοιγμα 164 θέσεων στο δημόσιο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα το 2016 και έκθεση για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ώρα 12.15: Ιστορικές στιγμές», γράφει ότι ξεκινά σήμερα στο παλάτι των Εθνών στην Γενεύη η πολυμερής διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, με την τουρκική πλευρά να καταθέτει επίσημα χάρτη με τις θέσεις της για το εδαφικό, για πρώτη φορά από το 1974. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, όσον αφορά την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας. Αλλού γράφει ότι στη τελική ευθεία μπαίνουν τα πολύκροτα νομοσχέδια με αλλαγές στους κανονισμούς των σχολείων, διαχωρισμό των παγκυπρίων εξετάσεων και εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό», γράφει ότι σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση και ότι έδωσαν χάρτη με άρωμα Μον Πελεράν οι Τουρκοκύπριοι με αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει τί προνοεί ο χάρτης που επέλεξε η ελληνοκυπριακή πλευρά -με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου- και δόθηκε χθες στα Ηνωμένα Έθνη για φύλαξη. Αλλού αναφέρεται στο φόνο της Ντανιέλας Ρόσκα και στις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που ακούστηκαν στο Δικαστήριο και την μαρτυρία για τον ηθικό αυτουργό.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Χάρτης 29,2% χωρίς Μόρφου» γράφει ότι δεν περιέλαβε τη Μόρφου στις υπό επιστροφή περιοχές, στον χάρτη που κατέθεσε η τουρκική πλευρά χθες στη Γενεύη και ότι ενώ η τ/κ πλευρά τήρησε τη δέσμευσή της για τα συμφωνηθέντα ποσοστά, επί χάρτου δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν αδικήματα φοροδιαφυγής βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τμήμα Φορολογίας μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της εκδίκασης της αγωγής που καταχώρηση ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Νεοφύτου εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι ανοίγουν 164 θέσεις στο δημόσιο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα αναφέρεται σε «Διάσκεψη ορόσημο για τον τόπο», γράφοντας ότι άνοιξε ψες ο δρόμος για τη διεθνή διάσκεψη, καθώς ο όρος που είχε βάλει η ε/κ πλευρά για την εδαφική αναπροσαρμογή να κυμαίνεται στο πλαίσιο του 28,2%-29,2%- έχει ικανοποιηθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρεις πηγές κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα , αφού υπάρχουν κίνδυνοι με τα κόκκινα δάνεια, υπερδανεισμού του ιδιωτικού τομέα και μειωμένων προοπτικών κερδοφορίας. Αλλού αναφέρεται σε «παιδαγωγικό έγκλημα» για τα τετράμηνα που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στο δικαίωμα στους μαθητές να εξαιρούνται από τα θρησκευτικά.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», γράφει στο κύριο θέμα της «Κατατέθηκαν οι χάρτες, η διάσκεψη προχωρεί», γράφει ότι οι «χάρτες ορόσημο» εξετάστηκαν από εμπειρογνώμονες και κλειδώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για να σταματήσουν οι διαρροές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Αλλού γράφει ότι έκθεση αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για διαφθορά στην αστυνομία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: