Δεν είναι πια μακριά μας οι συγκρούσεις πολιτισμών: Δυσοίωνες οι προοπτικές για το 2017




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ένας καινούργιος χρόνος απλώνεται μπροστά μας γεμάτος προσδοκίες και οράματα. Η κληρονομιά όμως που άφησε πίσω του ο προηγούμενος είναι καταθλιπτική.

Παντού επικρατεί ανησυχία για το σήμερα και το αύριο. Η ασφάλεια, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας, δεν είναι πια εγγυημένη σε κανένα κράτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 20 Ιανουαρίου νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα είναι ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει περαιτέρω διευκολύνσεις για την αγορά και τη χρήση πυροβόλων όπλων, που αποτελούν κάθε χρόνο την αιτία θανάτου για τριάντα και πλέον χιλιάδες Αμερικανούς (σ.σ. οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μέσα στο 2016).

Στην Ευρώπη, μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, πλανώνται ο φόβος και η ανασφάλεια που συνδέονται άμεσα με τις εγκληματικές πολιτικές για τη Συρία και για άλλες χώρες, με την οικονομική κρίση, τη λιτότητα, την ανεργία, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις για την ενότητα και τη συνοχή της, ενώ η έξοδος της Βρετανίας και η ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης αρνείται ακόμη να δει κατάματα την αλήθεια, με αποτέλεσμα τα χειρότερα να είναι μπροστά.

Επιπλέον, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή χειροτερεύει με τους γεωστρατηγικούς και ενδοϊσλαμικούς ανταγωνισμούς να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Νέες εντάσεις πυροδοτούνται τώρα και στη Σινική Θάλασσα.

Παράλληλα, ο Τραμπ και ο Πούτιν έχουν προαναγγείλει επιστροφή στην κούρσα των πυρηνικών όπλων. Αυτοί οι δυο είτε θα τα βρουν και θα συμφωνήσουν σε κοινές κορυφαίες προτεραιότητες στην αντιμετώπιση των μεγάλων απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια είτε θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε νέες περιπέτειες και τραγωδίες.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι πια τόσο μακριά μας η ακραία φτώχεια και οι έντονες ανισότητες που φέρνουν εξεγέρσεις, αλλά ούτε και οι ρατσιστικές-μισαλλόδοξες φωνές που υποδαυλίζουν συγκρούσεις πολιτισμών και θρησκειών.

Γι’ αυτό, όσο κι αν θέλουμε να αισιοδοξούμε, το 2017 ξεκινά με δυσοίωνες προοπτικές για τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Φιλελεύθερος στη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: