Χιονιάς-“φονιάς”: Δύο νεκροί, προσπάθειες για να ανοίξει η εθνική οδός Πατρών-Κορίνθου




Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι τις πρωινές ώρες οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού οχημάτων που βρίσκονται ακινητοποιημένα στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων.

Σε μία άλλη εξέλιξη: Φονικό αποδείχθηκε το νέο κύμα χιονιά που σάρωσε την Ελλάδα το Σάββατο, καθώς ένας 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, εντούτοις κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία.

Εξάλλου, μία 78χρονη διακομίσθηκε νεκρή, αργά χθες το απόγευμα, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, από εισπνοή αναθυμιάσεων, σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργο Φιλιππίδη.

Παράλληλα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της «Ολυμπίας Οδού» προσπαθούν να καθαρίσουν τον δρόμο, ενώ τα μηχανήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μείνει ανοικτή η παλαιά εθνική οδός όπου έχει διοχετευθεί η κυκλοφορία. Όμως τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στη νέα εθνική οδό, περίπου 55 πυροσβέστες κινούνται στα σημεία που έχουν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητα και μετακινούν όσους θέλουν να απομακρυνθούν. Επίσης οι πυροσβέστες φρόντισαν να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο οι επιβάτες τριών λεωφορείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, υπερπροσπάθεια θα έλεγα, για να κρατήσουμε ανοικτή την παλαιά εθνική οδό προς Κόρινθο». Όπως πρόσθεσε, «είναι μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται στην παλαιά εθνική για αυτό και η ροή είναι πολύ αργή, αφού έχει μεταφερθεί όλο το κύμα των αυτοκινήτων.»

Επίσης, τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοικτή καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας την παλαιά εθνική οδό και τρία εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται διαρκώς ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός λόγω της χιονόπτωσης ή του παγετού.»

Ακόμη, ανέφερε ότι «ανοίξαμε και ένα σχολείο στο Διακοπτό, ώστε να προσφέρουμε τα απαραίτητα σε όσους οδηγούς και επιβάτες το επιθυμούν».

Σε ότι αφορά στην νέα εθνική οδό, και στο σημείο που εγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία προς Πάτρα.

Όμως, στο τμήμα από Αίγιο προς Αθήνα, ο περιφερειάρχης είπε ότι, επειδή έχουν «διπλώσει» κάποιες νταλίκες, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η στοιχειώδης λειτουργία.

Χιόνι και παγετός στον Βόλο. Στο έλεος του χιονιά Αλόννησος και Σκόπελος
   
Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των “πολικών” θερμοκρασιών και του παγετού έχουν δημιουργηθεί πλέον σε όλη την Μαγνησία,χερσαία και νησιωτική,αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση στα ορεινά και στα πεδινά και το χιόνι παγώνει αμέσως,προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στις συγκοινωνίες.
 
Στον Βόλο σημειώνεται από τις 9 το βράδυ και μετά, έντονη χιονόπτωση και έχουν ασπρίσει τα πάντα μέχρι και την θάλασσα στην παραλία.
 
Ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, εξ αιτίας της έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο, τα θερμόμετρα στις 11.30 την νύχτα έδειχναν -7 βαθμούς και για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν μέσα στον Βόλο δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες, τόσο της Περιφλερειας Θεσσαλίας ,όσο και του Δήμου Βόλου, που ρίχνουν θαλασσινό νερό.
 
Ο Περιφερειακός του Βόλου έχει χιόνι και πάγο και η κίνηση των αυτοκινήτων, παρά τον συνεχή αποχιονισμό, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του παγετού.
 
Η αντιπεριφειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη μιλώντας αργά την νύχτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί,αφού 28 συνολικά αυτοκίνητα αποχιονίζουν τις εθνικές οδούς στην Μαγνησία. Στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω χιονιού και παγου και επισημαίνεται η ανάγκη για χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα .
 
Ανάλογη εικόνα και στην Π.Ε.Ο Βόλου-Αθήνας στο ύψος του Αλμυρού, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
 
Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, από τον Ανω Βόλο και πάνω.
 
Στα Χάνια η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς και το πυκνό χιόνι σε συνδιασμό με τον παγετό,κάνουν σχεδόν αδύνατη την κίνηση των οχημάτων παρα τον αποχιονισμό και τις συνεχείς ρίψεις αλατιού.
 
Στα νησιά των Σποράδων ,το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλόννησος όπου η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά.Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση του νησιού.
 
Ανάλογη εικόνα και στην Σκόπελο,αλλά τα προβλήματα από το χιόνι που ξεπέρασε στην Χώρα τα 30 εκατοστά,είναι ηπιότερα.Και στην Σκόπελο μεγάλα τμήματα του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: