Απορρίφθηκε η πρόταση Κοτζιά από Βρετανία, Τουρκία, Ακιντζί ισχυρίζεται η “Κιπρίς”




Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά δεν έχουν αποδεχθεί την πρόταση Κοτζιά για να συναντηθούν στη Γενεύη και πάλι στις 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικώντων τριών εγγυητριών δυνάμεων, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η “Κίπρις”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται πως η ανακοίνωση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ της πρότασης του για συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου, ήταν μονομερής και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτό φέρεται να δημιούργησε αντίδραση και στη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης δόθηκε διάλειμμα 30 λεπτών, καταλήγει η “Κίπρις”.

Αναμένεται ανακοίνωση για ομάδα ειδικών για την ασφάλεια και εκ νέου συνάντηση ΥΠΕΞ εγγυητριών στη Γενεύη

Συμφωνία στη δημιουργία ομάδας ειδικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, που θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων για το θέμα της ασφάλειας, στη βάση των οποίων θα γίνει πιθανόν στις 23 Ιανουαρίου νέα συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ στη Γενεύη, αναμένεται στο απογευματινό δεύτερο μέρος της Διάσκεψης, σύμφωνα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις του στο κτίριο των ΗΕ λίγο πριν την έναρξη της απογευματινής συνάντησης και μετά από σειρά επαφών που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι απόψε αναμένεται ανακοίνωση ότι έγιναν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση για να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη δημιουργία της ομάδας ειδικών. Εκ μέρους της Ελλάδας επικεφαλής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρωί είχε εκτενή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και αναλυτικότερα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον. Μετά το γεύμα εργασίας, πρόσθεσε, είχαν οι τρεις ΥΠΕΞ συνάντηση, ο ίδιος συναντήθηκε διμερώς με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναμένει, είπε ο κ. Κοτζιάς μια ανακοίνωση ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στο Κυπριακό και “πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μιας ομάδας από ειδικούς, που θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου πιθανόν να συναντηθούν – και αυτό θα επιβεβαιωθεί στο δεύτερο μέρος της συνάντησης – οι Υπουργοί Εξωτερικών”.

Συνολικά, είπε, είχε οκτώ συναντήσεις και άκουσε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες, το κεντρικό πρόβλημα όπου δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων είναι το θέμα εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα, ασφάλεια. Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, “πιστεύουμε και καλά κάνουμε, ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων”. Θα μπορούσαν, είπε, να συμφωνήσουν και αυτό είναι μια πιθανότητα – όπως σημείωσε – στη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας, υπό τον ΟΗΕ, που να παρατηρεί και να υποβάλλει εκθέσεις στο ΣΑ των ΗΕ για την υλοποίηση των αποφάσεων. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα και θέλει αποχώρηση του τουρκικού στρατού σε συνεχή ροή. “Μια μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα, αν όχι και την πρώτη μέρα, και στη συνέχεια να υπάρχει ροή, να υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία, να μην υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης που θα δημιουργεί άλλου είδους σχήματα, π.χ. κάποιοι σκέφτονται για βάσεις”.

Πρότεινε επίσης και συζήτησε με την προηγούμενη Προεδρία του ΟΑΣΕ, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που θα καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού και της ΕΛΔΥΚ, τον τύπου οπλισμού που έχουν και αυτή η ομάδα να καταγράφει τη ροή αποχώρησης του στρατού.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Είχαμε ξαναδεί χάρτες, είπε, αλλά ήταν πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και για πρώτη φορά τώρα είχαμε μια συνδυασμένη συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. Διμερώς, πρόσθεσε, έχουν συζητήσει και με την Τουρκία και με τη Βρετανία και προσπαθούσε από τον Απρίλη του 2015, να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολλοί, συνέχισε, θέλανε να αποφύγουν, να αναλάβουν αυτή τη συζήτηση και ορισμένοι πίστευαν ότι στο δρόμο θα χανόταν το τρίπτυχο εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα, αποχώρηση στρατού. Το είδαμε σε παρελθούσες διαπραγματεύσεις που, πέραν της ελληνικής σκοπιάς, δεν υπήρχε αποδοχή, ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα κάνει μακροχρόνια πλέον εξωτερική πολιτική και ανέφερε ότι μαζί του εδώ στη Γενεύη έχει φέρει πέντε καθηγητές διεθνούς δικαίου που βοηθούν εθελοντικά στην προσπάθεια για το Κυπριακό. “Θέσαμε την ατζέντα. Στο Κυπριακό ο πυρήνας της ημερήσιας διάταξης, που συζητάμε εδώ, είναι τα θέματα που θέσαμε τον Απρίλη 2015”. Αυτό είναι το κύριο θέμα που συζητούμε και θα συζητήσουμε και αύριο εφόσον συνεχίσουμε, ανέφερε.

Το κυπριακό πρόβλημα, είπε ο ΥΠΕΞ, δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σκέφτονταν εάν θα δημοσιοποιούσε αυτή την πρόταση αλλά “σκεφτήκαμε ότι ήσαστε εδώ να καλύπτετε και την τρέχουσα επικαιρότητα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αποστολή, στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, δεν θα υπάρξει σχέδιο προτεινόμενο από την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ στη Διάσκεψη έχει το καθεστώς του “ιδιαίτερου παρατηρητή”. Όσον αφορά την πρόταση της Ελλάδας αναφορά έγινε και σε συμφωνία προσωρινής στάθμευσης όπως λέγεται, με βάση την εφαρμογή αυτής τα τελευταία χρόνια και αλλού.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Ραλλής Παπαγεωργίου – Ελβετία/ΓΕΝΕΥΗ 12/01/2017 21:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: