Από το Σικάγο ο πολιτικός αποχαιρετισμός του Μπαράκ Ομπάμα στους Αμερικανούς πολίτες




Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο 55χρονος Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει σήμερα από το Σικάγο την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ο Ομπάμα, που θα δώσει τη σκυτάλη στον 70χρονο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το συνεδριακό κέντρο ΜακΚόρμικ στο κέντρο του Σικάγο.

Τα δωρεάν εισιτήρια για την ομιλία αυτή έχουν εξαντληθεί ήδη από το Σάββατο, όταν εκατοντάδες άνθρωποι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες περίμεναν υπομονετικά μπροστά από το συνεδριακό κέντρο για να αποκτήσουν ένα από τα μαγικά χαρτάκια.

Λίγους δρόμους πιο μακριά, στο Grand Park, ένα τεράστιο δημόσιο πάρκο, ο Ομπάμα είχε εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο μετά τη νίκη του στις 5 Νοεμβρίου 2008.

«Χρειάστηκε πολύς καιρός. Όμως απόψε, χάρη σε αυτό που καταφέραμε σήμερα και στη διάρκεια αυτών των εκλογών, αυτή την ιστορική στιγμή, η αλλαγή ήρθε», είχε πει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τη νίκη του απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.

«Αν κανείς εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι η Αμερική είναι το μέρος όπου τα πάντα είναι δυνατά (…), η απάντηση του δόθηκε σήμερα», είχε προσθέσει ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο κρύο κρατώντας πανό που έγραφαν «Yes we can».

Οκτώ χρόνια στην προεδρία της πρώτης παγκόσμιας δύναμης έχουν ασπρίσει τους κροτάφους του και έχουν κάνει το πρόσωπό του να φαίνεται πιο αδυνατισμένο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, που εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλή δημοτικότητα, αναμένεται να απευθύνει για μία ακόμη φορά έναν λόγο ελπίδας.

Θα παρουσιάσει και πάλι «το όραμά του για την Αμερική», εξηγεί ο λογογράφος του Κόντι Κίναν, τονίζοντας ότι ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να εκφωνήσει έναν λόγο «κατά του Τραμπ».

Το Σικάγο, όπου η οικογένεια Ομπάμα διαθέτει ένα σπίτι, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μετά τον Λευκό Οίκο του δημοκρατικού προέδρου: εκεί θα στεγαστεί η προεδρική του βιβλιοθήκη και το ίδρυμά του.

Ο Ομπάμα σκοπεύει να παραμείνει για κάποια ακόμη χρόνια στην Ουάσινγκτον προκειμένου να τελειώσει εκεί το λύκειο η μικρή του κόρη Σάσα. Όμως δεν σταματά να υπενθυμίζει τους δεσμούς του με το Σικάγο: «Εκεί βρήκα μια μορφή ιδεαλισμού, εκεί συνάντησα τη σύζυγό μου, εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά μου», λέει χαρακτηριστικά.

10/01/2017 11:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: