Ανοικτού τέλους …εγγυήσεις: Η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για ταχεία σύγκληση νέας Διάσκεψης




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Άγκυρα συνδέει το θέμα των εγγυήσεων και την παρουσία των στρατευμάτων με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας που θα επιτευχθεί ενώ αρνείται ακόμη και να καθοριστεί έστω και ημερομηνία λήξης μετά από μεταβατική περίοδο.

Με βάση τα ερωτήματα που κατατέθηκαν από τεχνοκρατικής πλευράς από την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, κυρίως όμως από τις τοποθετήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Μοντ Πελεράν, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, προκύπτει πως επιμένουν πως μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση. Αυτή η τοποθέτηση παραπέμπει σε προσπάθεια για διατήρηση εσαεί της εδώ παρουσίας της Τουρκίας.

Οι πρώτες αξιολογήσεις για τη Γενεύη και το Μοντ Πελεράν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Άγκυρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για ταχεία σύγκληση της Διάσκεψης στο επίπεδο αυτής της 12ης Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που απόφαση δεν υπάρχει, το επόμενο βήμα φαίνεται ότι θα αργήσει. Ως εκ τούτου, σε μια προσπάθεια διατήρησης της διαδικασίας αναμένεται πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στην Κύπρο για τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια ( Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία, Ε.Ε., Εδαφικό), αφήνοντας την Ασφάλεια για τη συνέχεια.

Στο Μοντ Πελεράν ερωτήματα για τα θέματα της Ασφάλειας κατέθεσε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ο Οζντίλ Ναμί ενώ κάποιες ιδέες έθεσε και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συζήτηση και το σχολιασμό τους, είχαν εμπλακεί όλες οι αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχείρησε να διαμορφώσει με βάση τα ερωτήματα που κατατέθηκαν ένα «κοινό τόπο». Λιγότερα ερωτήματα για να ασχοληθούν στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι. Η εισήγηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η τ/κ πλευρά επιστράτευσε μπόλικη παρελθοντολογία στην επιχειρηματολογία της ( το 1963, οι μεθοδεύσεις των  Ε/Κ για ένωση κλπ). Η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε, έστω κι εάν δεν ήταν στην ατζέντα την αξίωση της για να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. και για Τούρκους υπηκόους. Η επιμονή της τουρκικής πλευράς αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμούς για οικονομική επέλαση της στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: