Ξαφνικά οι Τούρκοι διέταξαν έρευνα: Γιατί ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή δεν πιάστηκε ζωντανός;




Οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνα για να διαλευκάνουν γιατί ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ δεν συνελήφθη ζωντανός, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικός Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, όπως τον κατονόμασαν οι αρχές, πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή κατά την διάρκεια ομιλίας του τελευταίου σε γκαλερί τέχνης την Δευτέρα στην Άγκυρα, φωνάζοντας: «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι» και «ο Θεός είναι μεγάλος», την ώρα που άνοιξε πυρ.

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν γιατί οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που εφόρμησαν στην γκαλερί μετά την δολοφονία του Καρλόφ δεν έπιασαν τον Αλτιντάς ζωντανό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών υπέδειξαν ότι ο δράστης συνέχιζε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωνάζοντας: «Δεν μπορείτε να με πιάσετε ζωντανό», τόνισε το πρακτορείο.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Αλτιντάς στα πόδια, αλλά ο δράστης συνέχισε να επιστρέφει τα πυρά, ενώ σερνόταν στο πάτωμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών. «Κυκλοφορούν κάποιες εικασίες γιατί ο δράστης δεν συνελήφθη ζωντανός. Κοιτάξτε τι έγινε στο στάδιο της Μπεσίκτας όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πιάσουν τον δράστη ζωντανό», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου έξω από το ποδοσφαιρικό στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι.

Σαραντατέσσερις άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν στην διπλή βομβιστική επίθεση στο στάδιο της Μπεσίκτας, με την δεύτερη από τις επιθέσεις να την εξαπέλυσε ένας βομβιστής–καμικάζι που πυροδότησε τις εκρηκτικές ύλες κατά την σύλληψη του από τις αστυνομικές αρχές.

Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρισκόταν στην σκηνή της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή τόνισε πως άκουσε πυρά μέσα από την γκαλερί για αρκετά λεπτά μετά την εισβολή στο κτίριο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

Το πρακτορείο Ανατολή τόνισε πως ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται σε σχέση με την δολοφονία αυξήθηκε σε 11. Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας τόνισαν στο Ρόιτερς ότι έξι άνθρωποι – ανάμεσα τους η μητέρα, ο πατέρας, η αδερφή και ο συγκάτοικος του Αλτιντάς – τελούν υπό κράτηση.

Επειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει συσταθεί μια κοινή ρωσοτουρκική ομάδα έρευνας. Η ρωσική επιτροπή αποτελείται από 18 αξιωματούχους, ανάμεσα τους ένας εισαγγελέας και δύο στρατιωτικούς ακόλουθους, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Περισσότεροι από 100 αξιωματικοί από το αστυνομικό τμήμα της Αγκυρας, που προέρχονται κυρίως από την υπηρεσιακή μονάδα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας συμμετέχουν στις έρευνες.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει ποιος κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Καρλόφ, σημειώνοντας πως η δολοφονία ήταν ένα «πλήγμα στο γόητρο της Τουρκίας».

21/12/2016 21:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: