Βουλευτικές εκλογές με παρατυπίες στα Σκόπια: Διακύβευμα η πολιτική σταθερότητα στην χώρα




Oι πολίτες της ΠΓΔΜ επιλέγουν σήμερα τους βουλευτές τους και προσήλθαν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικών αδιεξόδων και κατηγοριών για διαφθορά.

«Αναμένω η αγωνία να λήξει. Ο νικητής να επαναφέρει την ηρεμία. Η τελευταία χρονιά ήταν ένας εφιάλτης» σχόλιασε προτού ψηφίσει ο Ζόραν Μιλέφσκι, 55 ετών. Οι βουλευτικές εκλογές που προβλέπονταν βάσει μιας συμφωνίας που συνάφθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αναβληθεί δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Most, που έχει κινητοποιήσει 3.000 παρατηρητές, προειδοποίησε σήμερα ότι «ο αριθμός των παρατυπιών που καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών αυξάνεται» σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Meta.

Και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται επίσης σε απόπειρες διαφθοράς των ψηφοφόρων, χωρίς να διευκρινίζουν τις συνθήκες ή τις περιοχές που καταγράφθηκαν.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ έφερε στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από τηλεφωνικές υποκλοπές που διεξήγαγε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισχυρός άνδρας της χώρας από το 2006, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι.

Αυτό το σύστημα κατασκοπείας είχε στο στόχαστρο, σύμφωνα με το SDSM, χιλιάδες ανθρώπους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Αυτές οι τηλεφωνικές συνομιλίες αποκάλυπταν επίσης την διαφθορά που επικρατούσε στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού έως τον ίδιο τον Νίκολα Γκρουέφσκι, επικεφαλής του κόμματος VMRO-DPMNE. Για τους αντιπάλους του, μια ήττα του κόμματός του θα αύξανε ενδεχομένως την πίεση της Δικαιοσύνης προς το πρόσωπό του.

«Θα επιστρέψουμε όλα τα χρήματα που πήραν, στους πολίτες» δήλωσε στους οπαδούς του ο Ζόραν Ζάεβ, ηλικίας 42 ετών, που βρίσκεται και ο ίδιος στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση διαφθοράς στην πόλη Στρώμνιτσα (νότια), όπου είναι δήμαρχος.

Οι δημοσκοπήσεις, η αξιοπιστία των οποίων παραμένει αβέβαιη, δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο στρατόπεδο Γκρουέφσκι έναντι των Σοδιαλδημοκρατών. Ηλικίας 46 ετών, ο ισχυρός άνδρας της ΠΓΔΜ, που παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές του έτους για να ανοίξει τον δρόμο για τις κάλπες, διαθέτει σταθερούς υποστηρικτές μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων όπως και στις αγροτικές περιοχές.

Επισημαίνοντας σήμερα ότι σε περίπτωση ήττας «η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει» ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπορεί να βασίζεται με σιγουριά στον αντίκτυπο της «Επανάστασης των Χρωμάτων», των διαδηλώσεων στα Σκόπια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες πέταγαν μπογιές, ένα κίνημα που δείχνει να αποδυναμώνεται.

Ωστόσο, το περιθώριο ασφαλείας του VMRO-DPMNE μοιάζει περισσότερο ασταθές. Πολλοί ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την πολιτική κρίση, την οικονομική κατάσταση μιας χώρας όπου το κατώτερο εισόδημα παραμένει κάτω των 400 ευρώ, ενώ το ¼ του ενεργού πληθυσμού δεν έχει εργασία.

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, η ψήφος των Αλβανών, που αποτελούν περίπου το ¼ των 2,2 εκατομμυρίων πολιτών με διαβατήριο της ΠΓΔΜ.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεβ ότι παίζει με την φωτιά υποσχόμενος μια «ομοσπονδιοποίηση» για να προσελκύσει τις ψήφους των Αλβανών και να βάλει τέλος σε μια μακρά σειρά εκλογικών ηττών. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, η Ένωση για την Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI) έχει συμμαχήσει με την Δεξιά.

Τα 3.490 εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

11/12/2016 20:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Σκόπια, FYROM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: