Τσίπρας: Δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού αν η Τουρκία εμμείνει στις παράλογες απαιτήσεις της




“Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Είπε ότι “η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή διότι έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά”.

“Πιστεύω”, είπε ο πρωθυπουργός, “ότι ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι αν περάσει κι άλλη μια δεκαετία οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: ‘δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τα δεδομένα'”.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία”, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο και ζητήσαμε από την πλευρά τη δική μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από την Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο”. “Η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια τρίτη χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία”, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι επιπλέον η πιθανή λύση του Κυπριακού θα έχει προφανώς θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές.

“Από την άλλη όμως καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: “Καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Και βεβαίως επιπλέον καταστήσαμε σαφές προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Ελλάδα, δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Κύπρο, αλλά θα είναι αρνητική για την Ευρώπη την ίδια, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε σαφές, και οι 26, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, στο τραπέζι σήμερα συμφώνησαν με την άποψη ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια θετική διέξοδος και μια βιώσιμη λύση. “Και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Τώρα αν από την άλλη πλευρά η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι το οποίο πραγματικά το απευχόμαστε. Πραγματικά θέλουμε να υπάρξει μια διέξοδος και θα το διεκδικήσουμε, θα το παλέψουμε”, πρόσθεσε.

Ν. Λ. – 16/12/2016 01:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: