Τσιμεντώνουν το αδιέξοδο οι Τούρκοι: Σε πενταμερή με όλα στο τραπέζι ο όρος τους για συνομιλίες




Τουρκικοί όροι ναρκοθετούν την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αν και το διεθνές περιβάλλον φαίνεται να στήνει ένα σκηνικό με στόχο να σπρώξει τους εμπλεκόμενους να επανέλθουν στη διαδικασία.

Διαμηνύεται από τουρκικής πλευράς πως δεν πρόκειται ο κ. Ακιντζί να επιστρέψει στις συνομιλίες εκτός κι εάν καθοριστεί προηγουμένως ημερομηνία για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Μέχρι την πραγματοποίηση της πενταμερούς, θα μπορούν, όπως υποδεικνύουν, να συζητηθούν οι εκκρεμότητες. Βασικά, με βάση το τουρκικό σενάριο, όσα θα προλάβουν θα τα συζητήσουν και ενδεχομένως να τα συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα θα αφεθούν για τη διάσκεψη. Είναι προφανείς οι επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ακιντζί: Να μεταφέρουν όσα πιο πολλά ανοικτά θέματα στη διάσκεψη ώστε να καθορίσουν στα μέτρα τους το πάρε-δώσε.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, εάν οι συζητήσεις συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στο Μοντ Πελεράν. Δηλαδή, να συνεχίσουν και να κλείσουν το κεφάλαιο του Εδαφικού.

Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατέβαλε τα τελευταία 24ωρα προσπάθειες για να βρεθεί μια φόρμουλα για επάνοδο στη διαδικασία. Αυτό, όμως, δεν έχει επιτευχθεί. Ο κ. Άιντα θα έχει αύριο στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ενώ θα επιχειρήσει να μεταβεί και στην Άγκυρα. Όπως συναφώς προκύπτει και από τις διεθνείς παρεμβάσεις, στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών συμμετέχουν οι Βρετανοί ( με τις χθεσινές συναντήσεις του ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον στη Λευκωσία) και οι Αμερικανοί ενόψει της καθόδου του υπουργού Εξωτερικών, Τζο Κέρυ στην Κύπρο, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σπεύδει στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες (5-7 Δεκεμβρίου) για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στόχος του να ενημερώσει για τη δική του εκδοχή για το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν. Αναμένεται να συναντηθεί με τους Γίουνκερ, Σούλτς και Μογκερίνι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: