Το ιταλικό δημοψήφισμα αποτελεί κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Ελπίζουν στον Μάριο




Στο καθοριστικό δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία εστιάζει και το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, επιχειρώντας να δώσει έμφαση στο οικονομικό πεδίο και τους κινδύνους που κυοφορούνται εκεί.

«Ο Ντράγκι θα το κανονίσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά στον τίτλο του το Spiegel, διευκρινίζοντας ότι κάθε φορά που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης τα θαλασσώνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σπεύδει να επέμβει. Αυτό ελπίζουν τώρα και οι Ιταλοί, εάν θέσουν σε κίνδυνο τις τράπεζές τους και το ευρώ».

Το γερμανικό περιοδικό επιχειρεί να σκιαγραφήσει το διακύβευμα του ιταλικού δημοψηφίσματος: «Οι συμπατριώτες του Ντράγκι ψηφίζουν την ερχόμενη Κυριακή με αντικείμενο μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία πρόκειται να παράσχει μεγαλύτερη εξουσία στην κυβέρνηση και να διευκολύνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομίας. Ωστόσο, διακυβεύονται πολύ περισσότερα: Πρόκειται για το αν η χώρα θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στη νομισματική ένωση, αν θα περιορίσει επιτέλους το πελώριο χρέος του 133% του ΑΕΠ και αν η κυβέρνηση θα εξυγιάνει εκ βάθρων το ασθενές τραπεζικό σύστημα».

Το Spiegel κάνει λόγο για άκρα νευρικότητα εκ μέρους των επενδυτών, δεδομένου ότι ένα «όχι» των Ιταλών την Κυριακή θεωρείται πιθανό. «Η φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία επιταχύνθηκε φέτος, προειδοποίησε πρόσφατα η οικονομολόγος του Χάρβαρντ Κάρμεν Ράινχαρτ, παραλληλίζοντας με τις εξελίξεις στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015».

Ο αναλυτής του Spiegel εκτιμά ότι σε περίπτωση που η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία οδηγήσει σε αποτυχία τα σχέδια διάσωσης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών, «επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας θα ήταν τράπεζες στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, οι οποίες επίσης στενάζουν εξαιτίας των κόκκινων δανείων και των ισχνών κεφαλαίων».

Μια ψυχραιμότερη προσέγγιση επιχειρεί σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, «μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του ιταλικού Συντάγματος φέρνει τα χρηματιστήρια ενώπιον μιας νέας σκληρής δοκιμασίας. Αν πιστέψει κανείς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, τότε γνωρίζει ότι τα χρηματιστήρια έχουν ενσωματώσει ήδη εδώ και μέρες στις χρηματιστηριακές αξίες ένα «όχι» των Ιταλών.

Οι προσδοκίες για την ερχόμενη Κυριακή είναι μάλλον τόσο αρνητικές ώστε δεν αποκλείεται ένα μικρό άλμα χαράς των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών την προσεχή Δευτέρα, ακόμη κι αν οι Ιταλοί αποφανθούν κατά της θεσμικής ανανέωσης της χώρας τους. Διότι αν το αποτέλεσμα είναι οριακά εναντίον του Ρέντσι, ο ιταλός πρωθυπουργός ενδέχεται να νιώσει ενθαρρυμένος ώστε να παραμείνει ακόμη κάποιο διάστημα στην εξουσία.

Όμως ακόμη και στο ‘worst case scenario’ μιας ολοκληρωτικής ήττας της κυβέρνησης, υπάρχουν αισιόδοξοι που αναμένουν από την τελευταία φετινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου νομισματικές ευεργεσίες για τις χρηματαγορές, οι οποίες θα αναχαιτίσουν τις αρνητικές συνέπειες», σημειώνει η Handelsblatt.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: