Το ΔΝΤ διαψεύδει “πληροφορίες” ΜΜΕ: «Ισχύουν όσα έχουμε πει για τη βιωσιμότητα του χρέους»




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ, CNN

«Όλα όσα έχουμε πει εξακολουθούν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του Μαΐου». Την απάντηση αυτή έδωσε στο CNN Greece εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών που αναφέρονται τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό προκύπτει πως η πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πιθανότατα να μην θεωρηθεί επαρκής από το ΔΝΤ.

Χθες έγινε γνωστό πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ESM υπολογίζει πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους – κυρίως επεκτάσεις ωριμασμένων και σταθεροποίηση επιτοκίων- οδηγούν σε ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ έως το 2060, ήτοι κατά 38 δισ. ευρώ περίπου. Σε αναγωγή ανά έτος – κάτι που δεν είναι δόκιμο- η ελάφρυνση χρέους σε ετήσια βάση είναι 1,15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πλέον η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν προσεγγίζεται από τους δανειστές από την άποψη του μεγέθους του χρέους, αλλά από την άποψη των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, δηλαδή των χρημάτων που χρειάζεται ετησίως η Ελλάδα για να εξυπηρετεί το χρέος της.

Στη βάση αυτή το χρέος θα χαρακτηρισθεί βιώσιμο όταν τα χρήματα που θα δαπανά σε ετήσια βάση το Δημόσιο για να καλύψει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ (26,7 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές).

Το 2017 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος δεν θα ξεπεράσουν το 3,5% του ΑΕΠ. Αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ – εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 15% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2024, το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, το 30% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060!

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που μίλησαν στο CNN Greece η πρόταση του ESM (που οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ έως το 2060) θα σταθεροποιήσει στο 5% του ΑΕΠ τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έως το 2028, αλλά αυτό θα γίνει μόνον υπό την παραδοχή πως τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο αυτή θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ότι εξετάζεται μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έως το 2028 δεν θα είναι 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά αισθητά μεγαλύτερες.

Το ΔΝΤ προ εξαμήνου έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία υποστήριζε πως η επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους υπό το πρίσμα των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών απαιτεί τη διατήρηση των δαπανών για την πληρωμή χρέους σε χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου προς το CNN Greece η ανάλυση αυτή εξακολουθεί να ισχύει πλήρως.

Στην έκθεση αυτή το ΔΝΤ σημείωνε πως οποιαδήποτε λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15%-20% του ΑΕΠ έως το 2060. Μάλιστα, το προσωπικό του ΔΝΤ υποδήλωνε ότι η ικανοποίηση αυτών των στόχων θα απαιτούσε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος να παραμείνουν όχι μόνο κάτω από 15% του ΑΕΠ, αλλά κάτω από το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και στο 20% του ΑΕΠ την περίοδο έως το 2060.

Κατά δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το χρέος θα βρεθεί σε μια σταθερή καθοδική πορεία. Δηλαδή κυρίως ότι το νέο χρέος που θα δανείζεται η Ελλάδα θα είναι χαμηλότοκο.

Με άλλα λόγια, κατά το Ταμείο λύσεις που προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση και δεν οδηγούν σε πτωτική πορεία το χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιμενει στις θέσεις που διατύπωνε προ εξαμήνου οι προτάσεις του ESM για την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους δεν αρκούν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν επικρατήσει η άποψη του Ταμείου για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: