Θέμα στο “μπρίφιγκ” η σχέση διπλωμάτη του Μαξίμου με στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας




Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, που αφορούσε τη σχέση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία έχει σχέση με Έλληνα διπλωμάτη.

Ο τελευταίος κατέχει υψηλή θέση στο πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, και συγκεκριμένα βρίσκεται κοντά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ΑΠΕ για το δημοσίευμα της πολύ καλής συναδέλφου Νεφέλης Λυγερού, που προκάλεσε και σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αφού έκανε μια παύση δύο δευτερολέπτων, θέλοντας να εκφράσει θεατρικά τη δυσφορία του -στο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων- ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε:

«Ντρέπομαι τόσο για το δημοσίευμα όσο και για την ερώτηση του κ. Λοβέρδου. Ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του με κριτήρια την επάρκεια, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και πάνω απ’ όλα την εντιμότητα. Κάποιοι, ακολουθώντας χυδαίο κιτρινισμό, μπορεί να θεωρούν ότι η προσωπική ζωή πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των συνεργατών του πρωθυπουργού. Θεωρούμε αυτή τη θέση απολύτως απαράδεκτη».

Στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το θέμα του Έλληνα διπλωμάτη που συμβιώνει με Τουρκάλα διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα είναι «ένα ζήτημα ιδιαιτέρως ευαίσθητο, τόσο για την εθνική μας ασφάλεια, όσο και για την ελευθερία και προστασία της ιδιωτικής ζωής» προσθέτοντας ότι «η διφυής υπόσταση του συγκεκριμένου θέματος επιβάλλει γενικές αναφορές κι όχι εξειδικευμένο λόγο».

Ρώτησε: «Μήπως ο συγκεκριμένος διπλωμάτης που εξ ορισμού χειρίζεται σοβαρότατα διπλωματικά θέματα της χώρας, θα μπορούσε να προσφέρει στην πατρίδα και την υπηρεσία του από άλλη θέση κι όχι από αυτήν του διπλωματικού σας γραφείου;» σημείωνε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθετε: «Μήπως η κοινή λογική αλλά και η διεθνής εμπειρία επιβάλλουν έναν τέτοιον από μέρους σας χειρισμό;».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαβάζω μια ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του κ. Λοβέρδου προς τον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω για ένα θέμα το οποίο άπτεται, όπως αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, της εθνικής ασφάλειας. Και αναφέρεται, βέβαια, σε δημοσίευμα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο Έλληνας διπλωμάτης συζεί με υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής Πρεσβείας. Απασχόλησε την κυβέρνησή σας αυτό το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλά για συνεργάτη του Πρωθυπουργού, αν δεν κάνω λάθος, το δημοσίευμα. Θα έλεγα ότι ντρέπομαι τόσο για το δημοσίευμα, όσο και για την ερώτηση του κ. Λοβέρδου. Ο Πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του με κριτήρια την επάρκεια, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και πάνω απ΄ όλα την εντιμότητα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν, ακολουθώντας ένα χυδαίο κιτρινισμό, ότι η προσωπική ζωή πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Θεωρούμε αυτή τη θέση απολύτως απαράδεκτη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης, θα ήθελα να ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αποδοκιμάζουν το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Παρασκευόπουλου περί σύγκλισης με τη Χρυσή Αυγή και αν όχι, αν αυτές οι δηλώσεις προϊδεάζουν για μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι της Χρυσής Αυγής. Υποσημειώνω, δε, ότι είναι σε εξέλιξη και η δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη δική του θέση. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Έχουμε πολιτική σύγκρουση, πολιτικό αγώνα, αν θέλετε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πιο σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας, συνεχίζει να υπερασπίζεται μια ιδεολογία μίσους, μια ιδεολογία εθνικιστική, μια ιδεολογία ακραία φασιστική, η οποία καταλήγει να είναι ιδεολογία πατριδοκάπηλη.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσωπικές οι απόψεις του κ. Παρασκευόπουλου. Προσωπικές οι απόψεις και του κ. Τσιρώνη, ο οποίος σήμερα είπε πως η σημαία που αγοράζουμε ως ιδιώτες δεν είναι εθνικό σύμβολο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσιρώνης νομίζω ότι έκανε ένα νομικού χαρακτήρα σχόλιο.

Η απειρία δεν είναι συγχωροχάρτι – Η ερώτησή μου αφορά ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Με ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

«Η απειρία του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μπορεί να είναι συγχωροχάρτι για τις επαναλαμβανόμενες αστοχίες του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρώτος εγώ  άλλωστε έθεσα ζήτημα προστασίας του δικαιώματος στη προσωπική ζωή.

Η ερώτηση μου προς τον Πρωθυπουργό όμως αφορούσε ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αν αυτό ο εκπρόσωπος δεν το καταλαβαίνει, τότε πέρα από το θέμα της δικής του απειρίας, τίθεται και ένα ζήτημα ανευθυνότητας που αφορά την κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο της.

Όσο για τα αισθήματα ντροπής που δήλωσε ας κοιτάξει το κόμμα του στον καθρέφτη και θα βρει χίλιους λόγους να ντρέπεται». 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: