Ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και…επιτέθηκε στο ΔΝΤ




Στη διεξοδική συζήτηση που είχαν για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταση στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως αναμενόταν, ειδική μνεία έγινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, όπως και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένης και της πολιτικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.

Από εκεί και πέρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίσιμη καμπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως και ότι Κυπριακό και προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Αναλύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι κρίσιμη η διατήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα δε, επιβάλλεται και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών, ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.

http://mignatiou.com/2016/12/i-diavoulefsis-ginonte-me-thesmous-ke-eurogroup-xekatharise-i-merkel-ston-tsipra/

16/12/2016 18:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Παπαδημητρίου
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: