“Στον αέρα” η κάθοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα: Το ΔΝΤ τηρεί σιγή ιχθύος




Εμπλοκή έχει προκύψει στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Σπύρο Δημητρέλη -και όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR– «Ευρωπαίος αξιωματούχος με τον οποίο μίλησε το STAR και έχει γνώση όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες, (είπε ότι) η κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα βρίσκεται στον αέρα».

Πρόσθεσε τα εξής:

«Οι πληροφορίες μας είναι ότι ακόμη υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ρόλο έχει παίξει σε αυτήν την καθυστέρηση και η δυσφορία που προκλήθηκε από τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ταμείο δεν έχει ακόμη δώσει ημερομηνία επιστροφής της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Και πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι το Ταμείο απαιτεί νέα μέτρα 4,5 δισ ευρώ για το 2019 προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχει απορρίψει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CNN και τον Θανάση Κουκάκη, ο αρχικός προγραμματισμός των θεσμών προέβλεπε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονταν σήμερα στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά αμέσως και πως την Τρίτη θα ακολουθούσαν οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ ο προγραμματισμός αυτός ήταν στο «αέρα», ειδικά ως προς το σκέλος της έλευσης του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθεί στο 2017, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα δεν θα κλείσουν έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα βασικά ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης για μετά το 2018, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενεργοποίηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πολλά από τα θέματα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να τα κλείσει με πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, με το βάρος των πρωτοβουλιών να πέφτει στον Αλέξη Τσίπρα.

Στα δημοσιονομικά μέλλει να καταδειχθεί το εάν θα κλειδώσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 ή το θέμα θα ανοίξει ξανά μετά την παροχή των 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους (θα βαρύνει τον εφετινό προϋπολογισμό). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες πως το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 περίπου 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί.

Το πιο σημαντικό θέμα στα δημοσιονομικά έχει να κάνει με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2020. Στο μέτωπο αυτό οι θεσμοί καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου αποφασίστηκε να ισχύσει νέος κόφτης – μηχανισμός- για την περίοδο μετά το 2018, καθώς και διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ «με διατηρήσιμο τρόπο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός κόφτης, όπως αυτός θεσπίστηκε το Μάιο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει να θεωρείται πως πλέον δεν ισχύει. Τη θέση του θα λάβει ένας νέος μηχανισμός που θα φέρει την υπογραφή του ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί πως παρεμβάσεις που μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ), αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου (το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα) είναι και διαθρωτικές και οδηγούν σε μόνιμο αποτέλεσμα.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020, αλλά δεν είναι αρνητική στο να συμφωνήσει παράταση του κόφτη.

Ερωτηματικό τι θα γίνει με το ανοιχτό θέμα των εργασιακών καθώς το Ταμείο επιμένει σε σκληρή γραμμή. Το Eurogroup διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστές οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα εισακουστούν οι εισηγήσεις της ομάδας ειδικών που έχει συσταθεί. Από την πλευρά του και το Μαξίμου εστιάζει στην ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα καλέσει τους θεσμούς να λάβουν υπόψη στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση να μην τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Υπό το βάρος όλων των παραπάνω ο Φεβρουάριος παρουσιάζεται από κάποιους ως ο πιθανότερος ορίζοντας ολοκλήρωσης των συζητήσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, και να περιλαμβάνουν από την προοπτική υποχώρησης της κυβέρνησης και λήψης πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018 όσο και τη μη χρηματοδοτική επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: