Σκεφθείτε ελληνικά, συσκεφθείτε εθνικά: H εκ των έσω υπόσκαψη του άξονα Αθηνών-Λευκωσίας




Γράφει ο Ξενής Χ. Ξενοφώντος*

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου μετωπικής σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου με θέμα τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας  στη διαχείριση του Κυπριακού.

Αυτή η σύγκρουση μονοπωλούσε για μέρες τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με εκατέρωθεν κονταροκτυπήματα τα οποία  μερικές φορές στόχευαν κάτω από τη μέση.

Οι ευηπόληπτοι και ανησυχούντες πολίτες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, διερωτούνται ευλόγως, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από το διαδραματιζόμενο θέατρο του παράλογου που θέλει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου σε διάσταση χειρισμών στο Κυπριακό.

Μετά το δημόσιο σάλο που ξέσπασε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα για γεφύρωση του χάσματος και συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων  ενόψει της επικείμενης πολυμερούς διάσκεψης στις 9-12 Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι του Κυπριακό είναι εδώ και πολλές δεκαετίες το κορυφαίο εθνικό ζήτημα, το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι πως είμαστε άξιοι της τύχης μας ως Ελληνισμός αν δεν καταφέρουμε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας χαράσσοντας κοινή πορεία πλεύσης.

Είναι αδιανότητο για τον κάθε Έλληνα, Κύπριο, Ελλαδίτη ή απόδημο, να μην υπάρχει μόνιμη, σταθερή και ειλικρινής συνεργασία των δύο αδελφών κρατών και δη των δύο κυβερνήσεων όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά σε όλα τα μείζονα θέματα του ελληνισμού, εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα.

Αναμφίβολα, οι καιροί που περνούμε είναι πολύ δύσκολοι τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Οι κίνδυνοι που μας περιστοιχίζουν λόγω και της σημαίνουσας  γεωστρατηγικής μας θέσης με φόντο το πολύχρονο μακελειό στη γειτονική Συρία είναι τεράστιοι. Αυτό που προέχει λοιπόν τούτη την ώρα είναι η εδραίωση κλίματος ομοψυχίας μεταξύ του λαού και η εμπέδωση πραγματικής εθνικής ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο – Ελλάδα με αιχμή ένα ισχυρότατο άξονα Αθηνών – Λευκωσίας.

Με άλλα λόγια, προβάλλει ως αδήριτη εθνική ανάγκη η διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού της ενότητας των δυνάμεων του ελληνισμού ο οποίος οφείλει να χαράζει κάθε επόμενο βήμα του στην βάση της  συναπόφασης  Αθηνών – Λευκωσίας. Στο πλαίσιο αυτό  κάνουμε ύστατη έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ελληνισμού όπως σκεφθούν ελληνικά  και συσκεφθούν εθνικά, αν πραγματικά θέλουν να κρατήσουν όρθιο τον ελληνισμό στη σημερινή χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη με επίκεντρο τη σχιζοφρενική πολιτική που εφαρμόζεται στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, θέλουμε  να στείλουμε  με όλη τη δύναμη της ψυχής μας  το μήνυμα σε πολίτες και πολιτικούς, ότι όσες φορές υπήρξε εκ των έσω υπόσκαψη του άξονα Αθηνών – Λευκωσίας, Κύπρος και Ελλάδα  βίωσαν εθνικές τραγωδίες. Άς το τυπώσουν καλά στο μυαλό τους οι ηγέτες μας και εδώ και στην  Αθήνα λαμβάνοντας από κοινού σοφές αποφάσεις για τα εθνικά θέματα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.

  • Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.
    [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: