Σε στέλεχος της Goldman Sachs αναθέτει το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής ο Τραμπ




Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από ένα ανώτερο στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs να αναλάβει το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, στρεφόμενος και πάλι στη Γουόλ Στριτ για να αντλήσει έμπειρους διαχειριστές στους οποίους σκοπεύει να αναθέσει τη χάραξη της πορείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ομάδα μετάβασης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Η επιλογή του προέδρου της Goldman, του Γκάρι Κον, 56 ετών, για την προεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας (ΣΕΟ) του Λευκού Οίκου καταγράφεται παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του κ. Τραμπ σε βάρος του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θεωρεί πως διαθέτει υπερβολική ισχύ.

Ο κ. Τραμπ είχε σφυροκοπήσει τη Γκόλντμαν και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Λόιντ Μπλάνκφαϊν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Χαρακτήριζε τον Μπλάνκφαϊν μέρος μιας “παγκόσμιας δομής ισχύος” η οποία “ληστεύει” την εργατική τάξη των ΗΠΑ. Οι τοποθετήσεις του κ. Τραμπ εναντίον της Γκόλντμαν είχε προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένους στη Γουόλ Στριτ, παρότι στελέχη της τράπεζας είχαν ρόλο στην εκστρατεία του κ. Τραμπ ή προορίζονται για θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνησή του.

Το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ “προτίθεται να κάνει αυτό το βήμα υποδεικνύει ότι ο πολιτικός κίνδυνος για τις μεγαλύτερες τράπεζες μπορεί να ελαττώνεται”, εκτίμησε ο Τζάρεντ Σάιμπεργκ, αναλυτής της Cowen & Co., αναφερόμενος στον ενδεχόμενο διορισμό του κ. Κον στο ΣΕΟ.

“Νομίζω πως ο κ. Τραμπ πιστεύει ακράδαντα ότι το κατεστημένο θα τον βοηθήσει να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα” της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε ο Τζέρι Μπράκμαν, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην First American Trust. Ο κ. Κον θεωρείτο από τους περισσότερους αναλυτές ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπλάνκφαϊν.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: