Σάλος από δηλώσεις Παρασκευόπουλου για κάψιμο σημαίας, “εκδημοκρατισμό” ναζιστικής ΧΑ




Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος πρότεινε να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα του καψίματος της σημαίας, αλλά και οι απόψεις του περί της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Για περίσσευμα θράσους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι «για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό». Ο κ. Κικίλιας καλεί

«Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις – παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Έντονη ήταν η ενόχληση και των ΑΝΕΛ με τον Δημήτρη Καμμένο να χαρακτηρίζει «προκλητική» την άποψη του κ. Παρασκευόπουλου και να αντιπροτείνει την ποινικοποίηση απόψεων που υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση του συγκεκριμένου αδικήματος.

«Ιδιαιτέρως προκλητική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να αποποινικοποιηθεί ως αδίκημα το κάψιμο της σημαίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας «Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Για ντροπιαστική δήλωση όσον αφορά την «ένταξη της Χρυσής Αυγής σε κλίμα δημοκρατίας» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ο οποίος διερωτάται: «Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα “συγχωρεθεί” για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;».

Το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποδοκίμασε δημοσίως τον κ. Παρασκευόπουλο ήταν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής κ Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του ο κ. Παρασκευόπουλος εξέδωσε διορθωτική. Στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

“Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου.

“Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς.

“Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται”., αναφέρει.

ΚΚΕ” Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α.

«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους θεσμούς της δημοκρατίας» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Ν. Παρασκευόπουλου.

«Η ευθύνη γι’ αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που -αν μη τι άλλο- δεν έχουν διδαχθεί κι απ’ το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού κι ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: