Οι Ευρωπαίοι απαιτούν από τον Ευκλείδη να υπογράψει ότι δεν θα δώσει ξανά “13η σύνταξη”




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σύμφωνα με νεότερη δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης, στο EWG ζητήθηκε από την Ελλάδα μια έγγραφη διαβεβαίωση ότι η καταβολή της 13η σύνταξης θα γίνει άπαξ το 2016 και το μέτρο δεν θα επαναληφθεί το 2017 και το 2018.

Η προθεσμία που δόθηκε είναι ως αύριο το βράδυ και στη συνέχεια τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να αλλάξουν στάση και να επιτρέψουν τη σιωπηρή διαδικασία εκτέλεσης των μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Νέα προθεσμία στην Ελλάδα, την Κομισιόν και ορισμένα κράτη μέλη που διαφώνησαν, απηύθυνε σήμερα η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working GROUP – EWG), μέχρι το τέλος των εργασιών (close of business) της αυριανής μέρας.

Στόχος να καταλήξουν σε μια συναινετική φόρμουλα για το πως θα “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία “πάγωσαν” μετά τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για 13η σύνταξη και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου.

Πηγή της ευρωζώνης που μίλησε στο ΚΥΠΕ μετά την τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι “το EWG αντάλλαξε απόψεις με εποικοδομητικό τρόπο για τις συνέπειες των πρόσφατα νομοθετηθέντων φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με διάφορες πιθανές επιλογές για να απεμπλακεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πλήρης συναίνεση. Συζητήσεις στα κράτη μέλη θα συνεχίσουν μέχρι αύριο, στο κλείσιμο των εργασιών, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση για την περαιτέρω διαδικασία. ”

Η πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε στο ΚΥΠΕ, έκανε λόγο για πέντε χώρες που είχαν διαφορετική εκτίμηση για την εισήγηση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM για τα μέτρα και ζήτησαν επιπλέον λογιστικές και πολιτικές διευκρινίσεις. Το σώμα στο τέλος όρισε την αυριανή ημέρα ως προθεσμία για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, αλλά και για να παράσχει τις επιπλέον διευκρινίσεις η Ελλάδα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/12/2016 19:32

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

20/12/2016 18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: