Παυλόπουλος στον Στάινμαγερ: Σε μια κυρίαρχη Κύπρο δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής-εγγυήσεις




Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και  στο εσωτερικό της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι ποτέ πριν οι δύο πλευρές δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι “δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα”.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα και σημείωσε ότι όταν η Ελλάδα κάνει λόγο για κυριαρχία της Κύπρου, αναφέρεται στην κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ, όπως αυτή ορίζεται στην Συνθήκη της Ευρώπης.

Σε μια κυρίαρχη Κύπρο, συνέχισε, προφανώς δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, γιατί αυτό προκύπτει και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης αν γίνει δεκτή μια Κύπρος με μειωμένη κυριαρχία, δημιουργείται προηγούμενο.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, από την πλευρά του, ότι ο ίδιος έχει τακτικές συζητήσεις με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας μάλιστα ότι και σήμερα το πρωί συνομίλησε μαζί του.

Σημείωσε ότι σε μια μακρά πορεία, στα τελευταία μέτρα που πρέπει να διανύσει κανείς εμφανίζονται περισσότερα εμπόδια.
“Από ό,τι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά όμως λίγο πριν το Σαββατοκύριακο φάνηκε η βούληση και των δύο πλευρών να έρθουν πιο κοντά και να υπάρξει ένας οδικός χάρτης”, ανέφερε.

Ο κ. Στάινμαγερ σημείωσε ότι οι πλευρές έχουν ήδη διανύσει μεγάλη πορεία και ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι “δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν εποικοδομητικές και δημιουργικές λύσεις για τα ζητήματα που απομένουν ανοιχτά και υπογράμμισε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα επιθυμεί λύση στο θέμα, εκτιμώντας ότι αν αυτό επιτευχθεί θα είναι και ένα θετικό σημάδι για όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια συνεννόηση για το Κυπριακό, εκτίμησε, θα έχει θετικές επιπτώσεις σε σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και της Τουρκίας με την ΕΕ.

Όσον αφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα και με ευρωπαϊκή προοπτική γι αυτό και στήριξε την κυβέρνηση της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το παράθυρο και η πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η Τουρκία από πλευράς της χρειάζεται να δώσει πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού της προς το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Στάινμαγερ υπογράμμισε ότι έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι δεν νοείται να αμφισβητεί κανείς σύνορα και συμφωνίες που έχουν κλείσει και επιτευχθεί στο παρελθόν.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/Αθήνα 04/12/2016 18:36

http://mignatiou.com/2016/12/na-min-echi-katochika-stratevmata-kamia-chora-tis-evropis-i-kapii-triti-na-engionte-ta-dikeomata-kapiou-dilose-o-kotzias/

http://mignatiou.com/2016/12/pavlopoulos-se-erntogan-akintzi-lisi-mono-an-ine-simvati-me-to-evropaiko-kektimeno/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: