Πατέρας υπόπτου Άμρι: Ο γιος μου φυλακίστηκε στην Ιταλία για πυρπόληση σχολείου




Σε συνέντευξη του στον Mosaique Fm, έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Άμρι δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Ο πατέρας του Άμρι πρόσθεσε παράλληλα ότι ο γιος του μετέβη στην Γερμανία πριν από ένα χρόνο και ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή με τα αδέλφια του.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Άμρι φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Γερμανία, ενώ δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία.

Δεν είναι σαφές αν ο καταζητούμενος έφτασε στην Ιταλία το 2011 ή το 2012. Παράλληλα, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ούτε για πόσον καιρό παρέμεινε σε ιταλικό έδαφος ενώ κατά την πρώτη επαφή του με τις ιταλικές αρχές φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.

‘Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ο Τυνήσιος «Ανίς Α», ο οποίος καταζητείται για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου, είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015. Ο καταζητούμενος είναι είκοσι τεσσάρων ετών και, όπως διαρρέει, έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα. Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαιώνει και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.

Στο μεταξύ, βρίσκονται ακόμη στο Βερολίνο οι γονείς της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, της Ιταλίδας τριάντα ενός ετών, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχασε την ζωή της κατά την τρομοκρατική επίθεση, στην γερμανική πρωτεύουσα. Οι γονείς της, συντετριμμένοι, έχουν δηλώσει ότι «οι ελπίδες τους, ουσιαστικά, έχουν σβήσει» και ότι περιμένουν την επίσημη ολοκλήρωση της ανάλυσης του DΝΑ. ‘Αλλοι τρεις ιταλοί που είχαν τραυματισθεί ελαφρά, πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Italy, 21/12/2016 20:21 

Οι αρχές ταυτοποίησαν τον ύποπτο για το τρομοκρατικό χτύπημα, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.

Ο Ανίς Αμρί έχει ύψος 1.78 μέτρα, είναι βάρους 75 κιλών, έχει καφέ μάτια και μαύρα μαλλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση του. “Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο δράστη.

Παράλληλα μια πηγή ασφαλείας της Τυνησίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας ανέκριναν την οικογένεια του υπόπτου.

Ο Τυνήσιος θεωρείτο ύποπτος από τις γερμανικές αρχές πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, για τον σχεδιασμό επίθεσης

O υπήκοος Τυνησίας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο βρισκόταν πριν την τραγωδία της Δευτέρας στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είπε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε επιπλέον ότι ο Τυνήσιος είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος είπε ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Γέγκερ.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο Τυνήσιος που αναζητείται χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

21/12/2016 19:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: