Όροι αδιεξόδου από Ακιντζί: Θέλει καθορισμό ημερομηνίας για πενταμερή για να επανέλθει στις συνομιλίες




Του Κώστα Βενιζέλου

Η τουρκική πλευρά δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις εκτός κι εάν καθοριστεί προηγουμένως ημερομηνία για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Μέχρι την πραγματοποίηση της πολυμερούς, που με βάση την περιγραφή του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί θα είναι πενταμερής, θα μπορούν να συζητηθούν οι εκκρεμότητες. Βασικά όσα θα προλάβουν και τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην πολυμερή. Οι θέσεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι στήνεται από διάφορους παράγοντες εκτός Κύπρου ένα σκηνικό πιέσεων για να «μη χαθεί το μομέντουμ»..

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατέβαλε, πάντως, τα τελευταία 24ωρα προσπάθειες για να βρεθεί μια φόρμουλα για επάνοδο στη διαδικασία. Ο κ. Άιντα θα έχει αύριο στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ενώ θα επιχειρήσει να μεταβεί και στην Άγκυρα. Σημειώνεται πως στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών συμμετέχουν οι Βρετανοί ( με τις χθεσινές συναντήσεις του ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον) και οι Αμερικανοί ενόψει της καθόδου του υπουργού Εξωτερικών, Τζο Κέρυ, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία. Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του «Φ» για την κάθοδο Κέρι.

Η Λευκωσία, πάντως, έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, εάν οι συζητήσεις συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στο Μοντ Πελεράν. Δηλαδή, να συνεχίσουν και να κλείσουν το κεφάλαιο του Εδαφικού.

Είναι, όμως, προφανές πως επί του παρόντος το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες. Εκείνος, ο οποίος πυροδοτεί το κλίμα και επιχειρεί να εξουδετερώσει τις όποιες προοπτικές είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος και προφανώς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Ακιντζί, η θέση της τουρκικής πλευράς διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτο, χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία για πενταμερή και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία. Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές», είπε. Ήταν δε αρκούντως αποκαλυπτικός για το πώς αντιλαμβάνεται την περίοδο μέχρι την πενταμερή. «Δεν τίθεται θέμα να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του 2016αλλά ας μάθουμε πάνω κάτω τι θα γίνει στο εδαφικό, τι θα γίνει στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, με τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα των Τ/κ και η συγγραφή των ομοσπονδιακών νόμων και των συνταγμάτων μπορεί να γίνει εντός του 2017».

Δεύτερο, ως προς τη σύνθεση της πενταμερούς επανέλαβε πως οι τρεις εγγυήτριες χώρες δεν θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, οι οποίες θα συζητήσουν το εδαφικό και ότι μείνει από τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Ο Ακιντζί αποκάλυψε και το λόγο, κατά την άποψή του που κατέρρευσε η διαδικασία: Δεν έχουν ξεκαθαρίσει δύο σημαντικά θέματα, που αφορούν την πολιτική τους ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία και η επαρκής εκπροσώπηση των Τ/κ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων( βέτο). Χωρίς να ειπωθεί ναι σε αυτά, πρόσθεσε, έγινε προσπάθεια να τελειώσουμε με το εδαφικό και το χάρτη. Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το αδιέξοδο.

Στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί για επαφές για το Κυπριακό
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα (5-7 Δεκεμβρίου) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ακιντζί επιδιώκει να πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπως και με άλλους αξιωματούχους της Ένωσης.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει για τη δική του εκδοχή για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Είναι προφανές πως θα επιχειρήσει να παίξει το παιχνίδι της επίδοσης ευθυνών. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε ήδη Γιούνκερ, Σουλτς και Μογκερίνι. Θα ενημερώσει και τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: